Obavijesti

News

Komentari 1

Zaplijenjeni britanski tanker isplovio je iz iranske luke

Zaplijenjeni britanski tanker isplovio je iz iranske luke
1

Brod koji plovi pod britanskom zastavom je presretnut i zaplijenjen dva tjedna nakon što je Velika Britanija kod Gibraltara zaplijenila iranski tanker pod optužbom da prevozi naftu u Siriju i krši međunarodne sankcije

Britanski tanker Stena Impero, koji je 19. srpnja u Hormuškom tjesnacu zaplijenila iranska Revolucionarna garda zbog navodnog nepoštivanja međunarodnih pomorskih propisa, u petak je isplovio iz iranske luke Bandar Abbas.

Brod koji plovi pod britanskom zastavom je presretnut i zaplijenjen dva tjedna nakon što je Velika Britanija kod Gibraltara zaplijenila iranski tanker pod optužbom da prevozi naftu u Siriju i krši međunarodne sankcije. Tanker i posada pušteni su iz Gibraltara u kolovozu.

Prema podacima sustava za praćenje brodova Refinitiv, Stena Impero se uputio prema luci Rashid u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i od luke ga dijeli oko 250 kilometara. Pri normalnoj brzini tankera, u luku bi trebao pristati za pola dana.

Iran je ranije oslobodio sedam od 23 člana posade.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz. Napetosti su se dodatno zaoštrile proteklih mjeseci zbog napada na tankere za koje SAD optužuju Iran kao i zbog iranskog rušenja američke bespilotne letjelice.