Obavijesti

News

Komentari 1

Započela je berba graševine i malvazije: Beremo grožđe na gotovo 1300 hektara vinograda

Započela je berba graševine i malvazije: Beremo grožđe na gotovo 1300 hektara vinograda
2

Belje, Vupik i Agrolaguna zajedno proizvedu oko 10 milijuna litara vina godišnje, a samo ove godine su osvojile i 54 nagrade za vrhunsku kvalitetu svojih vina

U vinogradima poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe započela je ovogodišnja berba grožđa na gotovo 1.300 hektara vinograda. U Vinima Belje i Vupiku u Hrvatskom Podunavlju primarno se bere graševina, a u Vinima Laguna u Istri malvazija.

Prema procjenama vinogradara ovogodišnja berba će biti jako dobra jer su vremenski uvjeti na obje lokacije bili pogodni za lozu, a do sredine listopada planira se ubrati više od 13 milijuna kilograma grožđa.

Osvojili 54 medalje od kojih je 21 zlatna i dvije šampionske titule

Kako ističe Andrej Dean, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja plus;

„Naše tri kompanije Belje, Vupik i Agrolaguna zajedno proizvedu oko 10 milijuna litara vina godišnje, što je 15% godišnje proizvodnje vina u Hrvatskoj. U svim našim vinogradima i vinarijama fokusirani smo na proizvodnju vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, a najznačajniji smo proizvođači graševine i malvazije, dvije najprodavanije vinske sorte koje čine 1/3 ukupne prodaje svih vina u Hrvatskoj. Ovu godinu su nam obilježile i brojne nagrade za vino, jer smo do sada na svim relevantnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima za sva tri brenda Vina Belje, Vina Laguna i Goldschmidt osvojili 54 medalje, od kojih je 21 zlatna i dvije šampionske titule.“

Prema predviđanjima vinogradara svi pokazatelji ovogodišnje berbe su dobri, visoke temperature u lipnju i nešto više kiše u srpnju nisu značajnije utjecale na lozu. Toplo i sunčano vrijeme prošlog tjedna diglo je količine šećera u grožđu pa su vinogradari krenuli u berbu punom parom.

Vina Belje: Očekujemo jako dobru berbu

Kako ističe Marijan Knežević, voditelja razvoja vinarstva u Vinima Belje

„Zdravstveno stanje, kako ubranog grožđa, tako i onog koje je na trsu je odlično i mi očekujemo jednu jako dobru berbu. Obrađujemo 564 hektara vinograda i do sada smo obrali pinot crni, chardonnay i još nekoliko sorti koje su nam bitne za proizvodnju pjenušaca, koji su novost u našem vinskom asortimanu. Graševina nam je najvažnija sorta, koju proizvodimo u nekoliko linija, pa će njena berba i najduže trajati jer radimo selektivnu berbu za pojedine kategorije kvalitete. Prema našim procjenama redovna berba će trajati tridesetak dana nakon čega će u vinogradu ostati graševina namijenjena za premium i Goldberg liniju.“

Slično je i u vinogradima vukovarskog Vupika koji obrađuje 120 hektara vinograda na poznatoj poziciji Goldschmidt iznad Dunava u neposrednoj blizini Muzeja vučedolske kulture.

U Srijemu je već godinama teško naći berače

Enolog Vupika, Marijan Papak naglašava

„Graševina je i nama najznačajnija sorta pa ćemo za potrebe naše proizvodnje vina otkupljivati i grožđe kooperanata s ovog područja. U berbi imamo oko četrdesetak iskusnih berača jer zbog konfiguracije terena i tipa nasada većinu vinograda beremo kombajnima. U Srijemu, koji je poznat vinogradarski kraj, već godinama je teško naći berače, pa nam je kombinacija strojne i ručne berbe najbolje rješenje.“

Za malvaziju, vinsku perjanicu Istre, sredina rujna je uvijek najoptimalnije vrijeme za početak berbe što potvrđuje i Bruno Legović, direktor poljoprivrede porečke Agrolagune.

„U našim vinogradima malvazije je skoro 50%, vrijeme nas služi, grožđe je spremno tako da smo krenuli s berbom malvazije na svim našim lokacijama. Na 600 hektara vinograda kombiniramo strojnu i ručnu berbu. Trenutno imamo u pogonu tri kombajna, a na pozicijama premium malvazije u berbi imamo 60 berača. Očekujemo izvrsnu berbu koja bi trebala završiti u prvom tjednu listopada.“

U Slavoniji i Podunavlju 72 posto zauzima graševina

Prema mišljenju brojnih vinara, vino nastaje upravo u vinogradu zbog čega se u vinograde i berbu ulaže puno rada i truda, jednako i na istoku i zapadu Hrvatske.

Gotovo polovicu svih vinograda u Hrvatskoj zauzimaju tri najznačajnije vinske sorte, a među njima je vodeća graševina koja u regiji Slavonija i Hrvatsko Podunavlje zauzima 72% svih vinograda.

Na drugom kraju Hrvatske, u Istri, takav status ima malvazija istarska pod kojom je više od 60% svih vinograda. Upravo su beljska graševina i Lagunina malvazija pravi predstavnici svojih sorti s velikim brojem najsjajnijih odličja za kvalitetu kako s domaćih tako i s najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina.

Nakon graševine, odnosno malvazije, vinogradari će prijeći na crni sortiment u kojem su najviše zastupljene internacionalne sorte merlot i cabernet sauvignon te frankovka u Podunavlju i teran u Istri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Pravilnik za muljaže: Umjesto da postroži kontrolu, ministrica zdravstva je dodatno smanjuje!
KUPNJA UREĐAJA

Pravilnik za muljaže: Umjesto da postroži kontrolu, ministrica zdravstva je dodatno smanjuje!

Ravnatelji bolnica neće morati tražiti suglasnost za kupnju medicinskog uređaja do milijun eura. Da je taj pravilnik bio na snazi, ministar Vili Beroš ne bi bio uhićen. "To je teški apsurd, dopuštaju još veće manipulacije!"