Obavijesti

Promo sadržaj

Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja

Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja
1

Je li vam poznato da je 67,7 % redovnih učenika srednjih škola Republike Hrvatske, u školskoj godini 2017./2018. upisalo neki od 279 strukovnih nastavnih planova i programa/strukovnih kurikuluma?

Tijekom 2019. godine provode se aktivnosti i opsežno istraživanje pod nazivom „Uključite se za bolje obrazovanje“ usmjereno na gospodarstvenike, poslodavce i obrtnike. Cilj je njihovo uključivanje u reformu i proces modernizacije strukovnog obrazovanja kako bi se ispitale aktualne i očekivane potrebe na tržištu rada.

Sudjelovanje poslodavaca u istraživanju o njihovim potrebama od presudne je važnosti. Pružanje informacija o stvarnim potrebama gospodarstvenika, poslodavaca i obrtnika te o zanimanjima budućnosti i specifičnim vještinama zaposlenika izravno će utjecati na utvrđivanje opisa posla i radnih aktivnosti u okviru pojedinog zanimanja te na kurikularnu reformu strukovnog obrazovanja.
Poseban problem u postojećem sustavu predstavlja činjenica da se nastavni planovi i programi ne temelje na ishodima učenja i da nisu odraz potreba tržišta rada te da ne omogućavaju fleksibilnost u provedbi.

Poteškoće pri pronalaženju odgovarajućih zaposlenika prijavljuje čak trećina poslodavaca. Posljedično, nezaposlenost postaje najveća prijetnja dugoročnoj društvenoj održivosti. Također, opada konkurentnost i sposobnost hrvatskog gospodarstva da ostvari održivi rast. 
Ulaganje u poboljšanje i prilagodbu obrazovnog sustava potrebama na tržištu rada nema alternative. To je najbolji način za izbjegavanje trenutnih nepodudarnosti ponude i potražnje za vještinama na tržištu rada.

Promjena postojećih zanimanja kroz orijentaciju strukovnih kurikuluma na ishode učenja i stvarne potrebe tržišta rada kroz podupiranje prilika učenika da tijekom obrazovanja sudjeluju u iskustvu učenja na radnom mjestu u skladu je sa ciljevima i prioritetima Europske unije.

U okviru navedenog programa, a kao odgovor na potrebe i mjere definirane strateškim dokumentima, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je razvila projekt „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ ukupne vrijednosti 232.848.999,94 kuna. Podršku projektu daju Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovim projektom pristupa se modernizaciji cjelokupne ponude strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj što podrazumijeva razvoj novih strukovnih kurikuluma u svim sektorima s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini