Obavijesti

Promo sadržaj

Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja

Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja

66% redovnih učenika srednjih škola Republike Hrvatske, u školskoj godini 2019/2020. upisalo neki od 279 nastavnih planova strukovnih kurikuluma, u jednoj od 299 ustanova za strukovno obrazovanje?

Tijekom 2020. godine provode se aktivnosti provedbe Ankete o standardima zanimanja te opsežno istraživanje pod nazivom „Uključite se za bolje obrazovanje“ usmjereno na gospodarstvenike, poslodavce i obrtnike. Cilj je njihovo uključivanje u reformu i proces modernizacije strukovnog obrazovanja kako bi se ispitale aktualne i očekivane potrebe na tržištu rada.

Sudjelovanje poslodavaca u istraživanju o njihovim potrebama od presudne je važnosti. Pružanje informacija o stvarnim potrebama gospodarstvenika, poslodavaca i obrtnika te o zanimanjima budućnosti i specifičnim vještinama zaposlenika izravno će utjecati na utvrđivanje opisa posla i radnih aktivnosti u okviru pojedinog zanimanja te na kurikularnu reformu strukovnog obrazovanja.

Promjena postojećih zanimanja kroz orijentaciju strukovnih kurikuluma na ishode učenja i stvarne potrebe tržišta rada kroz podupiranje prilika učenika da tijekom obrazovanja sudjeluju u iskustvu učenja na radnom mjestu u skladu je sa ciljevima i prioritetima Europske unije.

U okviru Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja, a kao odgovor na potrebe i mjere definirane strateškim dokumentima, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je razvila projekt „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ ukupne vrijednosti 232.848.999,94 kuna. Podršku projektu daju Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovim projektom pristupa se modernizaciji cjelokupne ponude strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj što podrazumijeva razvoj novih strukovnih kurikuluma u svim sektorima s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.