Obavijesti

News

Komentari 0

Započela prva kapitalna obnova zgrada u kulturi u Zagrebu: Prvi smo posjetili radove u Muzeju

Započela prva kapitalna obnova zgrada u kulturi u Zagrebu: Prvi smo posjetili radove u Muzeju
3

Priprema za prvu kapitalnu obnovu zgrada u kulturi trajala je gotovo tri godine. Muzej za umjetnost i obrt postoji više od 140 godina, a vrijedni fundus čini više od 130 000 umjetnika i minimalno 100 000 knjiga.

VIDEO

U ožujku obilježavamo tri godine od razornog potresa koji je oštetio brojne domove i građevine u Zagrebu. Obnova teče sporo, no struka i građani nadaju se da će novi Zakon o obnovi rasteretiti administraciju i ubrzati cijeli postupak. Nova Koordinacija posvećena je obnovi kulturne baštine. Provjerili smo kako napreduju radovi na obnovi crkve sv. Petra u Vlaškoj ulici te Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. U rubrici Notes gost Juraj Pojatina govori o svim izazovima koje nosi obnova kulturne baštine.

Temeljita obnova u jednoj od najstarijih crkvi u Zagrebu

Nakon potresa u ožujku 2020. crkva sv. Petra dobila je zelenu naljepnicu, no dodatnim pregledima utvrđena su brojna oštećenja. I dok se u ovoj crkvi i dalje održavaju svete mise, istovremeno se odvijaju i tihi radovi.

„Nema primjene velikih strojeva, nabacivanja ili masovnih radova. Ni u jednom trenutku nismo pretjerali sa stvaranjem otpada, prašine ili pretjerane buke“, govori Ivan Ležaja iz tvrtke MAR koja je podizvođač radova zadužen za konstrukcijsku sanaciju i ojačanje samog objekta. Crkva je sa svojim župnim dvorom zaštićeno kulturno dobro, a stara je 350 godina što zahtijeva posvećenost u povijesnom istraživanju i pronalasku rješenja.

„Moramo stabilizirati kupolu velikog promjera. Kako bismo postigli duktilnost, sposobnost konstrukcije da doživi veće pomake prije kolapsa, korišten je FRCM (tkaninom ojačan mort) sustav za protupotresno ojačanje zidanih konstrukcija. Ovim proizvodom tvrtke MC Hrvatska propisano je obostrano oblaganje kupole“, ističe Davor Anđić iz tvrtke Studio Arhing.

Dijalog s konzervatorima ključ je uspješne suradnje svih sudionika obnove

Gost rubrike Notes Juraj Pojatina, direktor tvrtke Studio Arhing, govori o jačanju svijesti da se očuva kulturna baština kao i tehnike koje su korištene tijekom izgradnje. Stoga je nužna suradnja s konzervatorima te otvorenost na dijalog u cilju što bržeg pronalaska rješenja za najsloženije situacije.

Prvi smo ušli u Muzej za umjetnosti i obrt te provjerili koliko će trajati njegova obnova

Priprema za prvu kapitalnu obnovu zgrada u kulturi trajala je gotovo tri godine. Muzej za umjetnost i obrt postoji više od 140 godina, a vrijedni fundus čini više od 130 000 umjetnika i minimalno 100 000 knjiga. Objekt je zatvoren za javnost, a procjenjuje se da će radovi na obnovi trajati minimalno 7 godina. U prvoj fazi nužna je konstrukcijska sanacija, a zatim slijedi ojačavanje građevine primjenom FRCM sustava. U dvorišnom dijelu muzeja jedan dio će se u potpunosti srušiti te iznova sagraditi. „Došlo je do ozbiljnih oštećenja jer su se aneksi poput stubišta zarotirali i odvojili od glavnog krila, nisu bili adekvatno povezani za potresne jačine“, govori glavni projektant obnove Alan Braun. Posebnu priču čine i tri cigle koje je izvođačima dao ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović. „To nam je podsjetnik da radove obavljamo kvalitetno i u roku te da ih ugradimo na posebnim mjestima“, ističe poslovođa Peter Andreas Rajkovača. Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedIn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava