News

Komentari 0

Započeo telefonski sastanak Bidena i Putina o Ukrajini

Započeo telefonski sastanak Bidena i Putina o Ukrajini

SAD objavile su u petak da je Rusija rasporedila dovoljno vojnika uz granicu s Ukrajinom i da može početi ofenzivu u svom trenutku, što Moskva odbacuje kao američku propagandu u svrhu provociranja

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin započeli su telefonski razgovor o Ukrajini u subotu u 11:04 po američkom vremenu (17:04 po hrvatskom), objavila je Bijela kuća.

Razgovor se odvija usred velikih napetosti, a Washington je u petak objavio bi se ruski napad na Ukrajinu mogao dogoditi "u bilo kojem trenutku"

Takve je optužbe Vladimir Putin u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nazvao "provokativnim nagađanjima".

U međuvremenu su se brojnim zemljama koje su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu priključile Švedska, Španjoska, Italija i Francuska.

Dok raste popis tih država, predsjednik Ukrajine usprotivio se u subotu sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju.

Američka upozorenja o neposrednom napadu Rusije na Ukrajinu "izaziva paniku i ne pomaže" Ukrajincima, rekao je u subotu Volodimir Zelenskij, kako prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

"Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. I sve te informacije (o napadu) samo izazivaju paniku i ne pomažu", rekao je Zelenskij.

Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija rasporedila dovoljno vojnika uz granicu s Ukrajinom i da može početi ofenzivu u svom trenutku, što Moskva odbacuje kao američku propagandu u svrhu provociranja.

Sama Rusija počela je smanjivati diplomatsku prisutnost u Ukrajini i u subotu je objasnila da strahuje od "provokacija" ukrajinskih vlasti ili "trećih zemalja".

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija - koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici - razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014.

Rusija niječe bilo kakve takve planove. Međutim ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njezinu teritoriju te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svojeg utjecaja.

Najčitaniji članci