Obavijesti

News

Komentari 86

Rusija: U vojnom aerodromu na Krimu detonirano je streljivo

Rusija: U vojnom aerodromu na Krimu detonirano je streljivo

Danas je 166. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. I dalje se vode teške borbe duž bojišnice. Zaraćene strane prebacuju krivnju za napad na nuklearnu elektranu Zaporižja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.49

Biden potpisao dokumente o ratifikaciji ulaska Finske i Švedske u NATO

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak dokumente o ratifikaciji ulaska Finske i Švedske u NATO, najvažnije proširenje NATO-a od 1990-ih potaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu.

Biden je potpisao instrument o ratifikaciji koji pozdravlja primanje dviju zemalja, što je posljednji korak u tom procesu koji označava potporu SAD-a.

"To je, vjerujem, bila i jest prekretnica u Savezu i za širu sigurnost i stabilnost ne samo Europe i Sjedinjenih Država nego svijeta", rekao je.

Američki Senat podržao je novo proširenje NATO-a prošli tjedan s 95 glasova prema 1, što je rijedak iskaz potpore obiju stranaka u inače duboko podijeljenom Washingtonu. I demokratski i republikanski senatori ocijenili su da su dvije nordijske zemlje važni saveznici čije moderne vojske već usko surađuju s NATO-om.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je s druge strane snažno zagovarao politiku "Amerika na prvom mjestu" i kritizirao saveznike u NATO-u jer premalo izdvajaju za obranu.

Putin dobiva "točno ono što nije htio", rekao je Biden.

Države članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju Finske i Švedske prošli mjesec.

Pristupanje moraju ratificirati parlamenti svih 30 država članica.

To bi moglo potrajati do godinu dana. Kanada, Njemačka, Italija, Hrvatska i još neke zemlje već su to učinile.

22.12

Hrvat zarobljen u Ukrajini: Rusi ga žele ubiti ili poslati na robiju

>>> Više pročitajte OVDJE...

21.40

Energoatom upozorava na velike rizike u nuklearki Zaporižje

Predsjednik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju upozorio je u utorak na "jako velike" rizike od granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje na jugu zemlje i naglasio da je ključno da Kijev povrati kontrolu nad nuklearkom prije zime.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin rekao je u intervjuu za Reuters da su u prošlotjednom ruskom granatiranju oštećena tri voda koji povezuju nuklearku Zaporižje s ukrajinskom elektroenergetskom mrežom i da ju je Rusija htjela spojiti na svoju mrežu.

Ukrajina i Rusija međusobno se zadnjih dana optužuju za granatiranje te velike nuklearke, najveće u Europi.

Neke granate pale su u blizini skladišta za potrošeno nuklearno gorivo u kojem se nalazi 174 kontejnera visoko radioaktivnog materijala, rekao je Kotin, upozorivši na opasnost.

"To je najradioaktivniji materijal u cijeloj nuklearki. To bi značilo njegovo širenje i tada ćemo imati radioaktivni oblak i potom će vrijeme odlučiti u kojem će smjeru oblak ići", rekao je. "Rizik je jako velik".

Kotin je rekao da Rusija želi spojiti nuklearku na svoju mrežu, što je tehnički težak proces za koji elektranu treba isključiti iz ukrajinskog sustava i postupno je spojiti na ruski. 

"Plan im je oštetiti sve vodove koji vode od nuklearke Zaporižje. Nakon toga neće biti povezana s ukrajinskim elektroenergetskim sustavom", rekao je. 

Nuklearka ima šest reaktora i proizvodila je 20-21 posto ukrajinske struje prije početka rata, rekao je. Hitno je treba obnoviti, dodao je.

"...tako da za zimsku sezonu hitno moramo maknuti te Ruse odande, potom obnoviti infrastrukturu", rekao je.

Na području nuklearke nalazi se oko 500 ruskih vojnika s oklopnim vozilima i nuklearku koriste kao bazu, rekao je.

Kotin je rekao da bi najbolje bilo kada bi se ruski vojnici povukli i elektranu vratili Ukrajini.

Moglo bi se poslati mirovne snage da čuvaju nuklearku, rekao je.

"Konačno rješenje je maknuti vojnike i svo njihovo oružje s te lokacije. I to sasvim rješava problem sigurnosti nuklearke Zaporižje".

Upozorio je da neće biti nikakvih sigurnosnih jamstava za inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako dođu u posjet nuklearki, okupiranoj u ožujku. 

Taj posjet najbolje bi izveli Ujedinjeni narodi, rekao je. 

21.10

Čelnik Krima: Jedan čovjek poginuo u eksplozijama kod ruske vojne baze

Proruski čelnik anektiranog ukrajinskog poluotoka Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da je od posljedica eksplozija kod ruske vojne zrakoplovne baze pogino jedan čovjek.

Lokalne vlasti objavile su i da je u eksplozijama ozlijeđeno petero ljudi. 

20.12

Ukrajina: Današnje eksplozije su podsjetnik kome pripada Krim

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk danas je na svom službenom Telegram kanalu, po svemu sudeći, eksplozije kod ruske vojne zrakoplovne baze pripisala napadu ukrajinske vojske.

Komentari 86