Obavijesti

News

Komentari 3

Zarif napustio Biarritz, ne zna se da li je postignut napredak

Zarif napustio Biarritz, ne zna se da li je postignut napredak
1

Dolazak iranskog ministra Zarifa iznenadio je Trumpa, rekao je dužnosnik Bijele kuće, dok su druge delegacije rekle kako su bili obaviješteni u posljednji trenutak

VIDEO

Iranski ministar vanjskih poslova došao je u nedjelju nakratko na razgovore s Francuskom domaćinom  summita G7 nakon što je Pariz pojačao napore za ublažavanje napetosti između Teherana i Washingtona te tim neočekivanim diplomatskim potezom iznenadio Bijelu kuću.

Europski čelnici nastoje ublažiti sve veće sukobe između SAD-a i Irana otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, koji je i sam pod sankcijama SAD-a, došao je u jugozapadni francuski grad Biarritz gdje se održava summit čelnika zemalja G7. Na sastancima je bio više od tri sata, uključujući i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prije nego što je krenuo natrag u Teheran.

Francuski dužnosnici sastanak su opisali kao važan za "razradu iranskih prijedloga" kojima će se ublažiti kriza nakon što su čelnici G7 u subotu navečer raspravljali o pitanju Irana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Iznenađenje na summitu G7: Došao je iranski ministar Zarif
Iznenađenje na summitu G7: Došao je iranski ministar Zarif

"Razgovori koje je predsjednik Macron održao sa Zarifom bili su pozitivni te će se nastaviti", rekao je francuski dužnosnik nakon sastanka te odbio detaljnije komentirati.

Cilj nuklearnog sporazuma između Irana i velikih svjetskih sila iz 2015. bio je ograničiti nuklearnu aktivnost te zemlje zbog čega bi se zauzvrat ukinule brojne međunarodne sankcije uvedene Teheranu.

Otkako je povukao SAD iz sporazuma prošle godine, Trump pokušava prisiliti Iran na nove pregovore koji bi uključivali program balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Iako i Trumpovi europski saveznici žele nove pregovore s Iranom, vjeruju kako se nuklearni sporazum mora očuvati. Macron, koji je u Europi preuzeo inicijativu za spašavanje sporazuma i sprječavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, već se u petak sastao sa Zarifom.

Razgovarali su o prijedlozima za smanjenje napetosti između Washingtona i Teherana, uključujući smanjenje sankcija SAD-a ili stvaranje mehanizma za gospodarsku kompenzaciju kojim bi se nadoknadili prihodi od izvoza nafte izgubljeni zbog sankcija.

Unatoč tomu što je Macron proveo dva sata s Trumpom na ručku u subotu te je navečer svih sedam čelnika detaljno raspravljalo o Iranu, ne čini se da američki predsjednik namjerava smanjiti sankcije na naftu kao što je to Macron od njega zatražio.

Europski diplomat upoznat sa sadržajem rasprave rekao je kako čelnici tijekom večere nisu uspjeli uvjeriti Trumpa.

Američki predsjednik nije odmah komentirao temu Irana, no ranije se činilo kako je odbacio nastojanja Francuske da posreduje u pregovorima s Iranom kazavši da, iako je sretan što je Pariz pokušao pomoći u smanjenju napetosti, ipak želi samostalno nastaviti s pregovorima.

Dolazak iranskog ministra Zarifa iznenadio je Trumpa, rekao je dužnosnik Bijele kuće, dok su druge delegacije rekle kako su bili obaviješteni u posljednji trenutak.

Elizejska palača rekla je da su delegacije obavještene, no sve se dogodilo vrlo brzo.

Američke vlasti su ranije ovog mjeseca i Zarifu uvele sankcije. 

"Zarif će prenijeti odgovor iranskih vlasti na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kojemu je cilj spasiti nuklearni sporazum iz 2015.", rekao je za Reuters visoki iranski dužnosnik.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje