Obavijesti

News

Komentari 91

Zaštitimo medicinare! Ako se korona probije među liječnike i sestre, sustav će se raspasti

Zaštitimo medicinare! Ako se korona probije među liječnike i sestre, sustav će se raspasti

Ako dođe do jačeg proboja virusa na liječnike i sestre, ne bi imao tko pomoći ljudima s infarktom ili moždanim udarom. Posljedice bi bile katastrofalne, kaže nam prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak

VIDEO

Danima već slušamo kako smo, bez obzira na visok broj oboljelih od COVID-a, sretni jer većina pacijenata ima blagu kliničku sliku. No predviđanja za jesen posve su drugačija, očekuje se mnogo više slučajeva s teškom kliničkom slikom, a tad će se na udaru naći zdravstveni sustav, koji sve to mora izdržati. No može li?

Pogledajte video: Probije li se virus među liječnike, sustav pada

Pokretanje videa...

Korona - raspad sistema 01:34

Na jesen stiže i gripa

Jesen će, naime, biti i početak sezone gripe, ali i brojnih drugih respiratornih infekcija zbog kojih će se, ističu stručnjaci, i korona virus lakše prenositi.

Krene li zaraza jače među starijom populacijom, neminovno nas čeka mnogo težih slučajeva i više ljudi na respiratorima.

No tu je još jedna ključna stvar – zaštita zdravstvenih djelatnika. Jer probije li se virus među njih, sustav će kolabirati. Cijenu tad neće platiti samo oboljeli od COVID-19, nego i pacijenti s brojnim drugim oboljenjima, akutnim ili kroničnim, koji neće moći dobiti adekvatnu pomoć. Kako će sustav podnijeti jesen, trenutačno je najvažnije pitanje.

- To je pitanje trebalo postavljati i mjesecima prije. U prvom periodu epidemije sve smo držali pod kontrolom i imali dobre rezultate, a onda su u srpnju došli izbori. Tad su interesi politike stavljeni ispred interesa građana. Sve je to uništilo naš uspjeh u borbi protiv epidemije. Nastavili smo padati kad je HDZ-ova PR služba stavila koronu u drugi plan, a turizam i punjenje BDP-a u prvi. I od tada svjedočimo tome kako svakodnevno glume da imaju kontrolu nad situacijom - kaže dr. Ivan Bekavac, anesteziolog iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, bivši pomoćnik ministra zdravstva i član savjeta Mosta.

Previše je šaranja: Kad politika vodi igru, zabijamo autogolove
Previše je šaranja: Kad politika vodi igru, zabijamo autogolove

Imamo kontrolu, ali ako virus uđe u bolnice...

On smatra da je u ovako lošoj situaciji ključno da Ministarstvo zdravstva hitno donese smjernice za organizaciju rada u zdravstvenim ustanovama na jesen te da se već sad pripreme i organiziraju timovi koji će raditi kao na početku epidemije.

Dok su jedni u bolnici, drugi su kod kuće u pripravnosti. Jedino to će, smatra dr. Bekavac, omogućiti sigurnost i očuvanje sustava. Kapaciteta ima dovoljno za više težih slučajeva, baš kao i respiratora, smatra liječnik.

No probije li se virus među zdravstvene djelatnike, past će u vodu i drugi oblici zdravstvene zaštite, koji su i sad već zapostavljeni.

O nužnosti zaštite zdravstvenih djelatnika već nam je prije govorio i prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a i onkološki kirurg zagrebačke Klinike za tumore.

Ne čekaju ministarstvo: U svim školama Primorsko-goranske županije djeca će nositi maske
Ne čekaju ministarstvo: U svim školama Primorsko-goranske županije djeca će nositi maske

Zabrinuti za pacijente

Jer dogodi li se jači proboj virusa među liječnike i sestre, imat ćemo, kaže prof. dr. Vrdoljak, raspad sistema i katastrofu znatno veću od COVID-19.

- To bi onda utjecalo na sve zdravstvene službe, od Hitne pomoći do zbrinjavanja pacijenata s po život opasnim stanjima koja nemaju veze s koronom. Drugim riječima, ne bi imao tko pomoći ljudima s infarktom ili moždanim udarom i posljedice bi bile katastrofalne - kaže prof. dr. Vrdoljak ističući da su naši epidemiolozi, koji cijelo ovo vrijeme imaju najznačajniju ulogu, odrađivali jako dobar posao.

U Udruzi za promicanje prava pacijenata kažu da ih, u kontekstu sigurnosti pacijenata, jako zabrinjava trenutačno širenje virusa. Dodatno ih zabrinjavaju poruke odgovornih koje su često zbunjujuće i nedosljedne, a odnose se na mjere zaštite.

U medijima su često informacije o COVID-19 iznosili stručnjaci raznih profila koji su dobri u svojim područjima, ali nemaju dovoljno iskustva i znanja o SARS-CoV-2 te su neprestano, iz dana u dan, mijenjali mišljenja i stavove, što je dovelo do toga da građani gube povjerenje u ono što slušaju.

Gdje je nestao stožer za koji smo mislili da kontrolira situaciju s korona virusom?
Gdje je nestao stožer za koji smo mislili da kontrolira situaciju s korona virusom?

Traume djece u bolnici

Posljedica svega je da ignoriraju upute, kažu u Udruzi dodajući kako je zbog lockdowna i ograničenja prava pacijentima koji nisu COVID-19 bolesnici sad 30 posto više pritužbi.

Povećao se, kažu, broj komplikacija bolesnika oboljelih od dijabetesa, srčanih bolesti, multiple skleroze, onkoloških i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, a tu je i izrazita traumatiziranost djece s kojima roditelji ne mogu boraviti u bolnici.

- Što nas čeka? Posljedice ćemo tek zbrajati. Funkcioniranje hrvatskog zdravstvenog sustava leži na znanju naših vrhunskih specijalista i medicinskih sestara koji se bore zajedno s pacijentima u zastarjelom sistemu. On kao takav uskoro više neće biti upotrebljiv. Liste čekanja više se ne mogu nadoknaditi pa nećemo govoriti o čekanju na neki dijagnostički ili terapijski postupak, nego o nedostupnosti zdravstvene zaštite - ističu u Udruzi za promicanje prava pacijenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske