Obavijesti

News

Komentari 20

Zašto ankete prati zao glas? Mit je da se njima manipulira

Zašto ankete prati zao glas? Mit je da se njima manipulira
4

Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta kaže da nije točno da se anketama manipulira i da su preskupe kako bi ih stranke naručivale i na taj način utjecale na javnost

VIDEO

Nešto više od dva tjedna ostala su do izbora, a ankete (Ipsos-Puls) od prije tri tjedna predviđaju kako bi HDZ 4. prosinca trebao dobiti 41 mandat, dok bi Kukuriku koaliciji pripalo 78 mandata.  Ankete s kraja prošlog mjeseca Kukuriku koaliciji davale su i 90 mandata.  S druge strane, oni kojima ankete nisu naklonjene, često se pravdaju kako su te iste 'naručene'  te da oni imaju 'svoje ankete' koje pokazuju bitno drugačije rezultate.

Doc. dr.sc. Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta, koji je i vanjski suradnik agencije Ipsos Puls smatra kako je to netočno, i da je mit da se manipulira istraživanjima javnog mnijenja.

- Nažalost, istraživanja nezasluženo prati taj glas, barem u hrvatskom slučaju - kaže Bagić. Dodaje da desetak agencija koje rade u Hrvatskoj žive od povjerenja klijenata, uglavnom privatnih tvrtki. Malo je vjerojatno da bi te agencije za neki novac dovodile u pitanje svoj kredibilitet, smatra. Naglašava, da to ne može tvrditi za tvrtke koje se pojavljuju samo pred izbore. 

Istraživanja su preskupa da bi stranke trošile novac  na njih, kako bi na taj način utjecali na javnost 

- U svojoj karijeri nikad se nisam našao u situaciji da je netko želio naručiti istraživanje s unaprijed zadanim rezultatima. Istraživanja su preskupa da bi stranke trošile novac  na njih, kako bi na taj način utjecali na javnost – vjeruje Bagić i dodaje da su istraživanja pokazala da predizborne ankete kod nas imaju mali ili nikakav utjecaj na ponašanje birača te da je namjera da se istraživanjima utječe na birače besmislena. Mogućim, eventualno, smatra loša istraživanja zbog neiskustva.

'Pogrešno je očekivati pretjeranu točnost anketa'

Istraživanja koja se provode u Hrvatskoj su, prema Bagićevim riječima, na zadovoljavajućoj razini, ako se govori o tvrtkama koje imaju višegodišnje iskustvo, no ni od njih se ne može očekivati potpuna točnost. Navodi dva razloga:

Istraživanja imaju uzorak na kojem se provode i samim time u rezultat su ugrađene tzv. teorijske pogreške uzorka. Čista sreća je ako, na uobičajenom uzorku, pogriješite u rezultatu za manje od 1 posto, kaže Bagić
Istraživanja se provode i tjednima prije izbora, te birači imaju vremena za promjenu odluke, pa i na sam dan izbora. Ankete samo mjere stanje u jednom trenutku

- Najviše pogrešaka ima u interpretaciji rezultata, a jedna od najčešćih je očekivanje pretjerane točnosti i zanemarivanje pogreške uzorka, odnosno zaboravljanje da istraživanja imaju određeni interval u kojem se nalazi očekivani rezultat - kaže Bagić.

Izbori 2007. godine pravi su primjer toga. Posljednje ankete pokazivale su da su HDZ i SDP unutar 1 posto, a u takvoj situaciji ne može se sa sigurnošću zaključiti tko je prvi, a tko drugi. U konačnici je HDZ dobio oko 2 posto više glasova od SDP-a u Hrvatskoj, no broj mandata, u koji se dodaje i dijaspora, stvorio je privid veće pobjede HDZ-a.

- Zbog toga se istraživanja čine lošijim, no što su bila. Ona su 2007. bila jako dobra, prema stručnim kriterijima - rekao je Bagić i dodao kako misli da su bila i preciznija od izbora 2000. i 2003. godine. 

Ankete mogu utjecati na odaziv birača

Istraživanja koja daju Kukuriku koaliciji znatno veću prednost od omjera 2:1, prema Bagićevu mišljenju, su pretjerana, tj. posljedica atmosfere koja se zbog istraga i afera razvila oko HDZ-a. 

- Doista bi se moralo dogoditi nešto spektakularno da se takva prednost potpuno istopi. Osobno očekujem da će ona biti nešto manja od one zabilježene u istraživanjima, ali ne toliko da promijeni osnovni odnos snaga. Još je neizvjesno hoće li Kukuriku koalicija osvojiti apsolutnu većinu ili ne - kaže Bagić.

Ono što bi moglo utjecati na rezultat je i motivacija birača nakon ovakvih anketa. S jedne strane, birači Kukuriku koalicije mogli bi biti manje skloni izlasku na izbore, uvjereni u pobjedu, dok bi HDZ-ove glasače loše ankete mogle motivirati da izađu na birališta. Takav slučaj bio je 2005. godine, kada je prema anketama Stjepan Mesić trebao pobijediti u prvom krugu, no kako su njegovi birači dijelom ostali doma, Mesić je pobjedu morao tražiti u drugom krugu. 

Među neodlučnima dosta bivših birača HDZ-a

Bitan faktor u svim anketama su i neodlučni birači, kojih je u ranijim anketama bio značajan broj. Bagić smatra da je među njima sada značajan udio bivših HDZ-ovih birača, koji je u dvije godine izgubio podršku oko trećine svog biračkoga tijela, ali dodaje da ne postoje stalne pravilnosti u vezi neodlučnih birača.

- Do zadnjeg dana će se ti bivši birači HDZ-a premišljati hoće li se vratiti HDZ-u, pronaći drugu opciju ili 4. prosinca ostati doma - dodaje Bagić.

Male stranke, koje se prema anketama, kreću oko izbornog praga mogle bi značajno usmjeriti kampanju u sljedeća dva tjedna. Kako je pisao Krešimir Macan u Forumu, Laburisti, Jurčić i BUZ te pravaški blokovi i HSLS mogu doći do 15 graničnih mandata. Dodaje da bi zbog specifičnosti izbornog sustava mogli većinu tih mandata uzeti Kukuriku koaliciji, a potom HDZ-u.  Ako pak oni ne prođu izborni prag onda će te mandate podijeliti dvije vodeće liste.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.