Obavijesti

News

Komentari 31

'Ako odvajate otpad imat ćete manji račun za njegov odvoz...'

'Ako odvajate otpad imat ćete manji račun za njegov odvoz...'
1

Ana Stojić Deban istaknula je da je broj ljudi koji odvaja otpad narasao za 25%, a da je Holding u deficitu kamiona za takav odvoz još mjesec dana. Govorila je i o cijenama parkinga, vode i stanova

VIDEO

Predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban izuzetno rijetko nastupa u javnosti, ali danas nam je gošća u studiju 24sata.

Jedno od najčešćih prigovora građana odnosi se upravo na odvoz otpada za kojeg se nedavno najavljeno da će mu cijena rasti. Naime, građani su nezadovoljni jer razvrstavaju otpad, a on se ne odvozi redovito. 

Stojić Deban je objasnila kako je Holding i dalje u deficitu kamiona za odvoz na reciklažna dvorišta, no da će se sustav poboljšati u idućih mjesec dana. Dobra vijest je da su građani sve osvješteniji što se tiče razvrstavanja otpada, a porast broja ekološki osviještenih građana narastao je 25% u odnosu na prošlu godinu. 

- Građani će dobiti i spremnike za biootpad koje nismo predvidjeli ranijim planovima, a metalni u plastičnu ambalažu prikupljat će na licu mjesta u vrećice koje će se dodijeliti svakom građaninu - objasnila je Stojić Deban. 

Dodala je i kako su krenule edukacije građana po raznim mjesnim odborima da vide o kojim je spremnicima riječ. Odnosno, građani bi se trebali upoznati s veličinama spremnika jer će se obzirom na njih određivati cijena usluge. 

Na pitanje hoće li se raditi o fiksnoj cijeni od 52 kune na koju će se dodati PDV i varijabilni dio, odnosno broj odvoza, nije htjela komentirati. 

- Riječ je o komunalnoj usluzi koju predlaže Holding. Postojat će fiksni i varijabilni dio koji ovisi o svijesti građana o otpadu - objasnila je te istaknula kako ovime žele motivirati građane da odvajaju otpad. Konačnu cijenu znat će 15. travnja, nakon usuglašavanja oko prijedloga. 

Suprotno uvriježenom mišljenju, Stojić Deban tvrdi kako neće doći do poskupljenja. 

- Mi smo računali da cijena ostane jednaka. Na neke će ona imati efekt da će se račun povećati, a na druge da će se smanjiti. Bili smo primorani napraviti drugačije obračunavanje cijena i ne oštetiti građane Grada Zagreba, da ne plaćaju ono što nisu koristili - objasnila je. 

To znači da bi se građanima računao odvoz samo mješovitog otpada kojeg će biti manje ukoliko se dio njega razvrsta i reciklira. 

"Treba smanjiti broj automobila u centru Zagreba" 

Povećanje cijena parkinga još je jedna tema koja budi nezadovoljstvo građana Zagreba. 

- Mi predlažemo, obzirom na ponudu i potražnju, povećanje cijena parkinga, što ne znači da će do njih doći. To ovisi o gradonačelniku, on vodi politiku grada - istaknuo je Stojić Deban. 

Dodala je da su napraviti prijedlog povećanja cijena parkinga zbog toga što su garaže prebukirane, a u centru Zagreba je prometni kolaps redovan. 

- Treba smanjiti broj automobila koji ulaze u centar grada, a povećati broj putnika u javnom gradskom prijevozu - objasnila je Stojić Deban. 

Zasad još samo prijedlog 

Komentirala je i najavu proširenja parking-zona na rubne dijelove grada. 

- Mi tek sad ulazimo u te analize. U našem prijedlogu nije bilo prijedloga širenja zone, za to se tek rade analize. Ne govorimo o povećanju cijena niti o proširenju zona dok se ne naprave određene kalkulacije. To smo sve napravili za garaže i javna gradska mjesta, a tek ćemo napraviti za proširenje zona - rekla je te dodala da, čak i kad bi se rubni dijelovi pretvorili u parkirne zone, cijene neće biti toliko velike da ih si građani ne bi mogli priuštiti. 

Jedna uplatnica, tri ovrhe 

Na pitanje zašto postoji jedinstvena uplatnica, ali tri različite ovrhe ukoliko se ona ne plati, Stojić Deban je rekla kako bi se trebalo naći drugo rješenje. 

- No, riječ je o tri pravne osobe koje sukladno zakonu traže svoja potraživanja. Kada ne platite račun mi šaljemo dva puta opomene za plaćanje prije ovrhe - istaknula je. 

Dodala je da korisnici mogu vidjeti centralizaciju sustava i da na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije vezane uz račun i usluge koje pružamo, no da ovrhe šalje svako trgovačko društvo zasebno. 

"Imamo još oko 110 slobodnih stanova u Podbrežju" 

Stojić Deban komentirala je i izgradnju stanova u Podbrežju. 

- To je projektirano kao naselje. Osim stanova projektirane su škole, vrtići, knjižnice, parkovi i biciklistička staza. Definirane su i cijene stanova. Dvije zgrade su dovršene, a dvije čekaju tehnički pregled. Imamo 400 stanova koje smo prodali Zagrebu za javni i socijalni najam. Onih ostalih 200 koji su namijenjeni za komercijalni najam također dobro stoje, potpisujemo ugovore za recimo 90 stanova. Ostalo je neprodano oko 110 stanova koje ćemo, dok se zgrada ne završi, sigurno dati u najam - rekla je. 

Za kraj je komentirala povećanje cijena vode zbog izgradnje infrastrukture. 

Istaknula je da je prioritet Holdinga bio da svaki korisnik dobije priključak za vodu i kanalizaciju. Trenutno ih ima 99% građana što je i bio cilj Holdinga. 

- Sad ćemo uložiti napore da cijenu vode smanjimo - istaknula je Stojić Deban. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca