Obavijesti

News

Komentari 36

Zašto je Benedikt XVI. svoju odluku objavio baš 11. veljače

Zašto je Benedikt XVI. svoju odluku objavio baš 11. veljače
1

Pretpostavlja se kako je Benedikt XVI. odabrao upravo 11. veljače da odstupi, jer se na taj dan Blažena Djevica Marija prvi put ukazala djevojčici (14) u Lourdesu

VIDEO

Benedikt XVI. je u ponedjeljak 11. veljače objavio kako se povlači s mjesta poglavara Crkve, a mnogi su već počeli postavljati pitanje zašto baš na taj dan i zašto baš na uobičajenom sastanku s kardinalima u Vatikanu. 

Papa je vjerojatno vijest objavio upravo 11. veljače, jer se na taj dan Blažena Djevica Marija prvi put ukazala četrnaestogodišnjoj djevojčici Bernadette Soubirous u svetištu Lourdes 1858. godine.

Osim toga, Djevica Marija je i zaštitnica bolesnih, a prema napisima drevnih filozofa i pisaca, starost se podrazumijeva kao svojevrsna bolest. 

Papa je sam u svom govoru u ponedjeljak rekao kako nema više snage za obavljanje tako važne dužnosti upravo zbog svojih godina. U travnju ove godine napunit će 86. godina.

Djevica Marija je i zaštitnica bolesnih, a prema nekim navodima, starost se podrazumijeva kao bolest

Corriere dela serra javlja i kako je Benedikt XVI. vijest objavio pred kardinalima, jer u kanonskom zakonu stoji kako papa može dati ostavku, "ali to mora napraviti u prisustvu nekoliko kardinala". 

Rutinski sastanak je, kako kažu, bila izvrsna prilika jer je bio upravo 11. veljače. 

Specijal: Odlazak Benedikta XVI.

Benedikt XVI. će sam izabrati titulu i bit će 'počasni biskup Rima'?

Nije još poznato ni kakvu će titulu Benedikt XVI. dobiti nakon što službeno odstupi s mjesta poglavara Crkve 28. veljače. U svojoj službenoj izjavi na latinskom rekao je kako će do kraja života služiti Bogu i Crkvi, a prije nekoliko godina je istaknuo kako "srce Crkve nije nužno određeno mjesto, već ondje gdje je molitva". 

Glasnogovornik Federico Lombardi je na konferenciji za medije u ponedjeljak istaknuo kako će Benedikt XVI. vjerojatno sam moći odabrati titulu, a pretpostavlja kako će postati "počasni biskup Rima". 

Neće biti savjetnik, smetnja, niti će utjecati na izbor nasljednika

Pretpostavlja se kako papa neće biti savjetnik svog nasljednika, a Vatikan je najavio kako će Benedikt XVI. biti diskretan te neće biti nikakva smetnja sljedećem papi, kao i da neće utjecati na izbor svog nasljednika. 

Mnogi povjesničari zaključili su i kako će izbor novog Pape biti poseban upravo zbog ostavke, odnosno činjenice da je bivši Papa još uvijek živ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...