Obavijesti

News

Komentari 20

Zašto je jezero kod Rogoznice 'prokuhalo' i promijenilo boju?

Zašto je jezero kod Rogoznice 'prokuhalo' i promijenilo boju?
12

Izrazito plava površina jezera poprimila je mliječnu žuto- zelenu boju. Pojavljuju se mjehurići, a mrtvu ribu koja se mjestimično pojavljuje odmah pokupe galebovi

VIDEO

Ribe, rakovi, školjke i drugi organizmi iz rogozničkog slanog jezera Zmajevo oko, zaštićenog i jedinstvenog hidrogeomorfološkog fenomena, ugibaju. Inače izrazito plava površina jezera poprimila je mliječnu žuto-zelenu boju. Pojavljuju se mjehurići, a malaksalu ili mrtvu ribu koja se mjestimično pojavljuje odmah pokupe galebovi.

- Po opisu ljudi koji su nam dojavili incident, moguće je da se radi o cvjetanju, ali tek u srijedu će na teren izići naš nadzornih i točno utvrditi o čemu se radi - rekla nam je Anita Babačić - Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije.

Jezero koje je turistička atrakcija, okruženo je okomitim stijenama visokima od četiri do 24 metra. Površina mu je 5.300 četvornih metara, a najveća dubina je 15 metara. Nema površinske veze s okolnim morem, ali jezerska i morska voda se izmjenjuju kroz pukotine i kanale u poroznom vapnencu. I ranije je jezero 'prokuhavalo', odnosno sumpor-vodik s dna jezera dolazio na površinu. U jezeru se zbog posebnih fizikalno-kemijskih svojstva razvila osebujna flora i fauna, koja odumire. Posljednju ovakvu katastrofu bilježe u rujnu 1997. Znanstvenici kažu da je otopljeni otrovni sumpor-vodik iz donjeg sloja jezera dopro u gornji, te je u jedinstvenoj biokemijskoj reakciji potrošio sav kisik. Zbog toga su prije 14 godina uginuli gotovo svi živi organizmi, gotovo 20.000 tona, i trebalo je čitavo desetljeće da se obnove. Tada je ocijenjeno da je za katastrofu kriv čovjekov utjecaj. 

Na svega 30 metara od Zmajeva jezera nalazi se Marina Frapa tajkuna Franje Pašalića, ali nitko se ne usudi otvoreno reći da su poremećaji iz 1997. i sadašnji izazvani iz nje. Čeka se da znanstvenici Instiuta 'Ruđer Bošković' i nadzornici šibensko-kninske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima izađu na teren, uzmu uzorke i naprave istragu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa