Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
144 komentara

Zašto je Lalovac deponirao novac uz negativne kamate?

Dok traje kriza vlade, ispod 'radara' prolazi činjenica da su državni revizori istražili i analizirali kako je bivši ministar financija Boris Lalovac upravljao državnim budžetom. Pronašli su niz nepravilnosti

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
144 komentara

Dok traje kriza vlade, ispod 'radara' prolazi činjenica da su državni revizori istražili i analizirali kako je bivši ministar financija Boris Lalovac upravljao državnim budžetom. Pronašli su niz nepravilnosti zbog čega su dali uvjetno mišljenje na 'izvršenje državnog proračuna u 2015. godini'.

Bivši ministar financija Boris Lalovac je prošle godine uložio novac u depozite kod njemačke središnje banke, BIS-a i komercijalnih banaka, a HNB je na njih "ostvario prosječnu stopu od -0,18 posto", navodi se u izvješću Državne revizije. To znači da je država, umjesto da zaradi na kamati, plaćala čuvanje depozita.

Postavlja se pitanje je li Hrvatska morala novac čuvati baš u nekoj od banaka eurozone gdje su na snazi negativne stope. O tome gdje će se novac čuvati prema zakonu odlučuje ministar financija, a novac se može polagati u HNB, poslovnu banku te ulagati u državne vrijednosne papire poštujući načela sigurnosti, likvidnosti i isplativosti ulaganja.

Slabo korištenje EU fondova

Revizija se osvrnula i na slabo korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Tako se navodi da značajan iznos raspoloživih sredstva pomoći Europske unije za financijsko razdoblje 2007. - 2013. namijenjen financiranju projekata u okviru operativnih programa Promet, Regionalna konkurentnost, Zaštita okoliša i Razvoj ljudskih potencijala te programa IPARD, nije utrošen do konca 2015., a sporo se koriste i sredstva odobrena iz fondova ESI kroz višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014. - 2020. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message