Obavijesti

News

Komentari 144

Zašto je Lalovac deponirao novac uz negativne kamate?

Zašto je Lalovac deponirao novac uz negativne kamate?
1

Dok traje kriza vlade, ispod 'radara' prolazi činjenica da su državni revizori istražili i analizirali kako je bivši ministar financija Boris Lalovac upravljao državnim budžetom. Pronašli su niz nepravilnosti

VIDEO

Dok traje kriza vlade, ispod 'radara' prolazi činjenica da su državni revizori istražili i analizirali kako je bivši ministar financija Boris Lalovac upravljao državnim budžetom. Pronašli su niz nepravilnosti zbog čega su dali uvjetno mišljenje na 'izvršenje državnog proračuna u 2015. godini'.

Bivši ministar financija Boris Lalovac je prošle godine uložio novac u depozite kod njemačke središnje banke, BIS-a i komercijalnih banaka, a HNB je na njih "ostvario prosječnu stopu od -0,18 posto", navodi se u izvješću Državne revizije. To znači da je država, umjesto da zaradi na kamati, plaćala čuvanje depozita.

Postavlja se pitanje je li Hrvatska morala novac čuvati baš u nekoj od banaka eurozone gdje su na snazi negativne stope. O tome gdje će se novac čuvati prema zakonu odlučuje ministar financija, a novac se može polagati u HNB, poslovnu banku te ulagati u državne vrijednosne papire poštujući načela sigurnosti, likvidnosti i isplativosti ulaganja.

Slabo korištenje EU fondova

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Revizija se osvrnula i na slabo korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Tako se navodi da značajan iznos raspoloživih sredstva pomoći Europske unije za financijsko razdoblje 2007. - 2013. namijenjen financiranju projekata u okviru operativnih programa Promet, Regionalna konkurentnost, Zaštita okoliša i Razvoj ljudskih potencijala te programa IPARD, nije utrošen do konca 2015., a sporo se koriste i sredstva odobrena iz fondova ESI kroz višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014. - 2020. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.