Obavijesti

News

Komentari 85

Ivan Šuker: Nitko nema pravo otpisivati nekome porezni dug

Ivan Šuker: Nitko nema pravo otpisivati nekome porezni dug
8

Svi koji žele reprogram duga uz otpis kamata moraju u roku od 90 dana Poreznoj upravi podnijeti pismeni zahtjev za obročnu otplatu duga. HDZ-ovci su se pobunili

VIDEO

Sabor je glasovanjem zaključio svoj rad. U svojim klupama zastupnici su u petak sjedili svega dva i pol sata. Za to vrijeme donijeli su Zakon o naplati poreznog duga fizičkim osobama, a amandmanom Vlade reprogram poreznog duga i oprost zateznih kamata, uz obrtnike, omogućen je i drugim fizičkim osobama koje su zatvorile registriranu djelatnost poput liječnika, arhitekata i odvjetnika. 

Svi oni koji žele reprogram duga uz otpis kamata moraju u roku od 90 dana Poreznoj upravi podnijeti pismeni zahtjev za obročnu otplatu duga. 

Ivan Šuker (HDZ) ustao je protiv nepravednosti zakona, koji ne uzima u obzir imovinski status onih kojima se otpisuje porezni dug.

- Od ovih 620.000 dužnika sigurno ima onih koji imaju značajnu imovinu. Nitko nema pravo otpisivati nekome porezni dug i obveze prema državi ako on ima imovinu, a naplata tog duga ne ugrožava niti funkcioniranje, niti njega, niti njegove obitelji. To nije u redu. Osnovno načelo poreznih zakona je pravednost, a ovim zakonom ono se nažalost ruši - rekao je Šuker. 

Uzvratio mu je Peđa Grbin (SDP), koji je napomenuo da se radi o jednom izuzetno poštenom, pravednom i korisnom zakonu.

- Ovim zakonom građanima, koji su zbog krize koja traje neuobičajeno dugo, došli u jako tešku situaciju, omogućava se da prodišu, a istovremeno za državni proračun se osigurava mogućnost da dobije novac, a da pritom ne uništi hrvatske građane, odnosno dužnike - izjavio je.

Zastupnici su izmijenili i Zakon o izdržavanju kazne zatvora prema kojem će zatvorenici na uvjetni otpust ubuduće moći otići ako odsluže polovicu kazne, a o uvjetnom puštanju odlučivat će županijski sudovi. 

Usvojen je i Zakon o informiranju potrošača o hrani, prema kojem od 1.srpnja potrošači imaju pravo na točnu i potpunu informaciju koju hranu kupuju, no primjena kaznenih odredbi odgađa se do prosinca 2014. Oporba je upozorila da će tako biti omogućeno daljnje varanje potrošača.

Zastupnici su imenovali Suzanu Kunac i Gordanu Simonović članicama Vijeća za elektroničke medije kojima će mandat trajati pet godina. Glasovanje su bojkotirali HDZ-ovci i napustili su sjednicu. Nezadovoljni su time što je Simonović imenovana u Vijeće, iako je članica Upravnog vijeća Hine. Smatraju da su to nespojive dužnosti, a nema jamstava da će ona biti razriješena iz Upravnog vijeća. 

Zastupnici će se ponovno okupiti za tri tjedna odnosno 22. svibnja, nakon što prođu lokalni izbori. Predsjednik Sabora Josip Leko poželio im je mirne i demokratske izbore, ali i pozvao da ne zaborave na svoje saborske obveze.

- Želim da, osim aktivnosti koje ćete imati u lokalnim izborima, ne zaboravite da je Vlada dostavila dvadesetak zakona koji vas čekaju, pa molim uz političke aktivnosti da proučite te materijale kako bismo bili spremni za nastavak sjednice - rekao je Leko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...