Obavijesti

News

Komentari 85

Svih 8 zastupnika manjina ide zajedno, a HDZ ih je već zvao...

Svih 8 zastupnika manjina ide zajedno, a  HDZ ih je već zvao...
1

Pripremamo platformu mogućeg sporazuma s budućom vladom. Odradili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo, a onda ćemo vidjeti za nastavak suradnje, kazao je Bilek

VIDEO

Izabrani zastupnici nacionalnih manjina održali su u srijedu prvi sastanak vezan uz formiranje zajedničkog saborskog kluba, nakon kojega su izvijestili kako je dogovoreno da će svih osmero manjinskih zastupnika nastupati zajednički i pripremiti platformu mogućeg sporazuma s budućom vladom.

 - Danas je održan prvi sastanak izabranih zastupnika nacionalnih manjina. Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućeg sporazuma. Odradili smo određeni nacrt, sutra nastavljamo s našim radom, a onda ćemo vidjeti za nastavak suradnje - kazao je novinarima zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.

Upitan koje će uvjete za suradnju postaviti manjinski zastupnici, odgovorio je da je riječ o pravima nacionalnih manjina i programskoj platformi.

- Moramo se uskladiti s budućom vladom i to mora postati dio programa hrvatske Vlade - rekao je Bilek. Uvjeren je da će zajednički program zastupnici nacionalnih manjina usuglasiti ovih dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Zastupnici nisu razgovarali o mogućoj suradnji s novom vladom, no Bilek je napomenuo kako se zna tko je relativni izborni pobjednik s kojim će manjine razgovarati na temelju zajedničke platforme. 

 Potvrdio je i da je bilo kontakata s predstavnicima HDZ-a.

- Određeni kontakti su bili s njihove strane prema nama, kao i drugih stranaka. Vjerujemo da ćemo se dogovoriti, ali mi prvo moramo postaviti svoju platformu - rekao je.

 Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je, pak, kako ima određene zamjerke prema HDZ-u, ali i poručio kako će se prilagoditi stavu drugih manjinskih zastupnika. 

 Zastupnici nisu htjeli govoriti o detaljima buduće programske platforme, pa ni o tome hoće li se među uvjetima naći i puna primjena prava manjina na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika u sredinama u kojima ostvaruju to pravo. 

- Pustimo da odradimo platformu, nakon toga ćete vidjeti dokumente i prijedlog sporazuma i onda ćemo moći vidjeti nešto više - poručili su.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu