Obavijesti

News

Komentari 113

Ljuti HDZ-ovci otišli iz Sabora, zastupnici izglasali proračun

Ljuti HDZ-ovci otišli iz Sabora, zastupnici izglasali proračun
11

Zastupnici HDZ-a podnijeli su 34 amandmana na proračun, 16 HDSSB, te jedan SDSS. U svađi oko odbacivanja amandmana oporbe, HDZ-ovci su otišli iz Sabora

VIDEO

Saborski zastupnici raspravu u utorak su počeli o Vladinim amandmanima, jedan na državni proračun, a drugi na proračun Hrvatskih voda.

- Vlada predlaže povećanje sredstava na stavci Hrvatski centar za razminiranje od 30 milijuna, na stavci Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a na ime prijenosa sredstava za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, a po osnovi Zakona o prostornom uređenju i gradnji 62 milijuna kuna. Također, predlažemo povećanje na stavci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 23 milijuna kuna - obrazložio je Linić te dodao kako Vlada amandmanom predlaže smanjenje rashoda, najviše na Ministarstvu financija 48 milijuna kuna i to na stavkama rashoda za platni promet i naknada za oduzetu imovinu, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 5 milijuna, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izvršilo je preraspodjelu pa smanjuje svoje stavke od 36 milijuna kuna i Ministarstvo zdravstva smanjuje neke projekte 26 milijuna kuna.

Linić i Jakovina redom odbacivali amandmane oporbe pa razljutili Šukera

Nakon što su prihvaćeni Vladini amandmani, Slavko Linić i Tihomir Jakovina potom su redom odbacivali amandmane oporbe što je izazvalo Šukerovu reakciju.

- Otkad je počela rasprava, pokušavamo doći do informacije je li Vlada raspravljala o ovim amandmanima - rekao je Šuker te nastavio kako na internet stranici Vlade stoji da je Vlada u četvrtak raspravljala samo o svojim amandmanima, ali ne i o amandmanima zastupnika.

- Ako Vlada nije raspravila amandmane zastupnika onda Hrvatski sabor ne može o ovim amandmanima raspravljati iz jednostavnog razloga. Vlada je predlagatelj proračuna. Sve intervencije u proračunu bez obzira da li se prihvatile ili ne prihvatile o tome mora donijeti odluku Vlada. To je bilo svih ovih godina. To je prvi puta u 12 godina da se raspravlja o amandmanima zastupnika na prijedlog državnog proračuna, a da odluku, zapravo svoje mišljenje o tim amandmanima na telefonskoj ili posebnoj sjednici nije dala Vlada RH - upozorio je Šuker i pokrenuo žestoku svađu.

Prije toga, Linić mu je odgovorio.

- Na redovnoj sjednici Vlade u četvrtak raspravljeno je i o amandmanima Vlade i o amandmanima oporbe i svi amandmani su odbijeni - rekao je.

Šuker je ponovio kako takvih podataka nema na internetskim stranicama te je zatražio stanku od 15 minuta. Dobio je deset.

HDZ-u su se pridružili i HDSSB-ovci.

Karamarko sazvao konferenciju

Šuker je nakon stanke donio dnevni red Vlade i dopune dnevnog reda Vlade kao dokaz da Vlada RH nije raspravila o amandmanima koji su podnijeli zastupnici.

- Gospodo ministri, uz puno uvažavanje vas, vašeg posla kojeg radite vi nemate pravo ovdje danas reći niti jednom zastupniku u Hrvatskom saboru, niti jednom građaninu na kojega se odnosi ovaj amandman da vi ne prihvaćate taj amandman jer vi naprosto nemate zakonsko pravo određivati o sredstvima o kojima odluku nije donio Visoki dom - zaključio je. Smatra kako je to još jedna Vladina bahatost. Potom se indirektno dotakao premijera.

- Možda su neki zbog žurenja da stanu čim prije na skije zaboravili koje im je elementarno pravo - rekao je.

Linić je stao braniti Vladu.

- Uobičajena praksa ministara u posljednjih 20 godina je bilo da sami odlučuju da li će prihvatiti amandmane ili neće. To je bila uobičajena praksa i ni u jednom zapisniku nećete pronaći da se o amandmanima donosile odluke, ni u jednom zapisniku. Nećemo govoriti o proračunu, gdje je uvijek rečeno amandmani oporbe se odbijaju - branio se Linić. Iako je isprva rekao kako su članovi Vlade raspravili amandmane, kasnije se branio govoreći kako su raspravili prihvaćene amandmane, koji mijenjaju proračun.

Zoran Vinković (HDSSB) ukazao je na Vladino odbacivanje svih amandmana opozicijskih stranaka. Amandman Vlade zastupnici su ipak prihvatili. Nakon svađe zbog odbacivanja oporbenih amandmana HDZ-ovi zastupnici su nekoliko minuta nakon 11 sati napustili sabornicu.

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko je zbog činjenice da Vlada nije raspravila amandmane opozicije sazvao konferenciju za medije koja je u tijeku. 

Unatoč napuštanju HDZ-a, proračun je izglasan sa 83 glasa za. Protiv je bilo šest zastupnika te jednako toliko suzdržanih.

HDZ-ovci nisu bili u pravu

Sudeći po obrazloženju zadnjih izmjena Poslovnika Vlade RH, HDZ-ovi zastupnici nisu bili u pravu.

- Prethodna suglasnost Vlade Republike Hrvatske nije potrebna u slučaju kada se odbijaju amandmani drugih predlagatelja, iz razloga što se time ne utječe na tekst konačnog prijedloga zakona kojeg je predlagatelj Vlada Republike Hrvatske - stoji u obrazloženju.

'Vlada amandmanima krpa rupe'

Ivan Šuker (HDZ) rekao je kako amandmani Vlade pokazuju sve loše strane proračuna.

- Vlada je ovim amandmanima pokušala zakrpati one rupe koje se zakrpati moraju jer naprosto već u drugom mjesecu bi se vidjelo da jedinice lokalne samouprave ne mogu egzistirati sa sredstvima za izdavanje građevinskih dozvola kao što je to predviđeno - rekao je Šuker.

Podnijeli 51 amandman na proračun

Zastupnici su na prijedlog proračuna podnijeli ukupno 51 amandman, od čega 34 HDZ, 16 HDSSB, te jedan SDSS.  Stranke vladajuće koalicije smatraju da predloženi proračun realno odražava očekivanja za 2013. godinu zbog čega nisu podnosili amandmane. Hrvatski laburisti također nisu podnosili amandmane uz obrazloženje da ne žele priuštiti Vladi da ih odbija. 

Jedan od 34 HDZ-ova amandmana je onaj kojim traže 330 milijuna za nastavak gradnje Pelješkog mosta, kao i 120 milijuna kuna za projekt subvencioniranja državnih jamstava za stambene kredite. Svi amandmani HDSSB-a odnose se na projekte u slavonsko-baranjskim županijama, a teški su 1,46 milijardi kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa