Obavijesti

News

Komentari 14

Zastupnici u Big Brotheru: Kamere će nadzirati sve!

Zastupnici u Big Brotheru: Kamere će nadzirati sve!
7

U Saboru se postavljaju kamere, no nitko ne zna tko je to naredio te je li raspisan javni natječaj. Iz proračuna je za to potrošeno 2,5 milijuna kuna

VIDEO

Od 26. rujna saborski zastupnici neće više po parlamentu raditi što hoće. Od sada će Veliki Brat nadgledati svaki njihov korak. Kamere će pokrivati ulaz u Sabor, Veliku vijećnicu, hodnike, pa čak i klubove zastupnika. Pažljivo će se pratiti svako njihovo napuštanje sabornice, kretanje, odlazak u kafiće, vidjet će se tko s kim priča, tko najčešće ide na zahod... Postavljanje kamera razjarilo je zastupnike.
- Nekad su im bile bube u glavi, a sada su kamere i bube stavili po zidovima. Kamere su postavljene ispred našega kluba da mogu kontrolirati tko nam dolazi. Ali, mi se ne bojimo građana kao oni - oštra je SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović. I HSP-ov Pero Kovačević nije sretan što je kamera osvanula i ispred njihova kluba zastupnika.
- Kamere u smislu nadzora zgrade su u redu, ali postavljati kamere u klubove je protivno zakonu. Osim toga, HDZ ne može kontrolirati ni sebe, a kako će onda nas - kazao je Kovačević. I šefica narodnjaka Vesna Pusić ne razumije zbog čega su videokamere postavljene u Sabor.
- Što se mene tiče, nek’ gledaju, jer sve što radim i s kim se sastajem radim javno. Ali, smatram taj potez neprimjerenim i jako glupim - misli Pusić. HSLS-ovu Đurđu Adlešić u cijeloj priči jedino zanima je li bilo javnog natječaja i koliko je novca u to utrošeno.
Vlada je iz državnog proračuna izdvojila 2,5 milijuna kuna za postavljanje sustava videonadzora. Na upit koliko će trajati radovi i tko je izvođač, iz Sabora smo dobili odgovor kako je zgrada Hrvatskog sabora štićeni objekt te ne možemo dobiti uvid u dokumentaciju. Iz izvora bliskih izvođaču radova doznali smo da javni natječaj uopće nije bio raspisan, da je posao direktnom pogodbom dobila tvrtka Securus d.o.o, čiji je vlasnik Stjepan Šarić, te da nije postojao predračun. Vlasnik tvrtke Securus d.o.o. Stjepan Šarić u telefonskom je razgovoru samo potvrdio da njegova tvrtka postavlja videonadzor u Sabor. Potom smo ponovno u Sabor poslali upit o postavljanju kamera, no jasnog odgovora nema.
- Radovi su u tijeku i sustav je u potpunosti kompatibilan sustavu videonadzora postavljenom u Demetrovoj ulici. Postupak nabave proveden je sukladno svim zakonima - šturo su poručili iz Sabora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!