Obavijesti

News

Komentari 1

Zastupnici u Saboru traže smanjenje kamatnih stopa

Zastupnici u Saboru traže smanjenje kamatnih stopa
1

Zastupnici SDP-a misle da su državne mjere i 174 mlrd. kn štednje dovoljni da banke dobro posluju. Traže da se odgode optlate stambenih kredita

VIDEO

Gospodarstvo je glavna tema u Saboru. SDP-ov Ljubo Jurčić tvrdi da je Hrvatska već u recesiji, a samo je tehničko pitanje kada će to objaviti, pa SDP predlože paket antirecesijskih mjera. U Velikoj vijećnici oporba i vladajući ne mogu se usuglasiti jesmo li u krizi ili u recesiji, kao ni tko je za to odgovoran. I dok je za SDP od važnosti da se osigura stabilnost tečaja i kamata, u HDZ-u ističu da postoji prostor da banke čak i smanje kamate na kredite. S obzirom da bi zbog krize bez posla moglo ostati 20.000 ljudi, SDP predlaže da se produlji vrijeme korištenja naknada sa Zavoda za zapošljavanje. Primjerice da otpušteni radnik sa 9 mjeseci do dvije godine radnog staža na Zavodu umjesto 90 dana prima naknadu barem 180 dana i to u visini od 70 posto plaće, a oni sa 10. godina staža barem godinu dana. Za tu mjeru treba osigurati od 70 do 140 milijuna kuna. Potrebno je i banke potaknuti da prolongiraju oplate stambenih kredita, da se osigura minimalni rast plaća bez rasta izdataka za zaposlene, da se van snage stavi neuspjelu zdravstvenu reformu, ali i da se smanjenjem PDV-a smanje izdaci stanovništva za energetiku. Za oporavak gospodarstva nužno je kažu, da se država prestane zaduživati na domaćem tržištu i tako oslobodi prostor privredi, nužna je pomoć izvoznom sektoru kroz dokapitalizaciju HABOR-a, te kažu i da treba osloboditi gospodarstvo parafiskalnih nameta, ali i tvrtke plaćanja dobiti na reinvestirani kapital, ali i uvesti kraće rokove plaćanja. Predlažu i mjere ograničavanja javnog sektora koje se odnose na štednju, ali i preispitivanje menadžerskih ugovora te plaća dužnosnika i da se utvrde prioriteti u javnim investicijama.
- Osnovni cilj mjera je ne dopustiti da Hrvatska produbljuje recesiju, a ne daj Bože da ide prema depresiji - rekao je Jurčić.
I dok oporba predvođena SDP-om tvrde da je Hrvatska u recesiji, HDZ-ovci priznaju tek krizu uzrokovanu svjetskom krizom.
- Možemo reći da u ovoj zemlji sve ide k vragu s Vladom ili bez nje, i treba priznati da nije bilo guvernera, da bi kraj bio i daleko brži - rekao je IDS-ov Damir Kajin. Ingrid Antičević Marinović (SDP) napominje da se Vlada tako neodgovorno prema građanima ne može ponašati.
- Kašalj i siromaštvo ne daju se sakriti - rekla je. HDZ-ovci pak smatraju da katastrofičari imaju zborno pjevanje, a njihovo je poremetio Krešo Filipović (HDZ) koji je oporbu pokušao ispraviti svojom nespretnošću.
- Neozbiljno je u ovom trenutku tvrditi da je Hrvatska u krizi, jer se ni po definiciji za to nisu stekli uvjeti. Raspravljamo uopće je li Hrvatska zahvaćena recesijom, što vjerujem da jeste, ali o krizi ni u kojem slučaju još ne možemo govoriti - rekao je Filipović. Krunoslavu Markovinoviću (HDZ) interesantna je tvrdnja da građani spajaju kraj s krajem, kad 300.000 ljudi ide na skijanje, a 100.000 kupilo je nove automobile.
- Čudni su ti naši građani stvarno - kaže Markovinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina