Obavijesti

News

Komentari 7

Zastupnik Kukan: Srbiji status kandidata za EU ove godine

Zastupnik Kukan: Srbiji status kandidata za EU ove godine
1

Slovak Eduard Kukan i rumunjski socijaldemokrat Viktor Bostinaru uvjereni su u pozitivan ishod izvješća Europske komisije na zahtjev Srbije za status kandidata

VIDEO

Srbija bi status kandidata za članstvo u Europskoj uniji mogla dobiti već ove godine, piše Deutsche Welle. Informacija se pojavila u Bruxellesu, gdje se trenutačno održavaju "Dani Srbije u Europskom parlamentu", koji su počeli jučer otvaranjem izložbe Milene Pavlović Barili. No nije se govorilo samo o kulturi i povijesti Srbije nego i o njezinoj europskoj budućnosti.

- Ja sam 100 posto siguran da će Srbija dobiti status kandidata u tom izvješću. Ako bude još nešto povrh toga, kao bonus, ja ću i to pozdraviti. Koji se god kriteriji uzmu u obzir, Srbija je uradila mnogo pozitivnog na putu prema Europi i to se mora priznati u ovom izvješću o napretku - izjavio je Eduard Kukan, slovački zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik odbora Europskog parlamenta za suradnju s jugoistočnom Europom.

Kukan je uvjeren da će izvješće Europske komisije o napretku zemalja u procesu eurointegracija, koje se očekuje za 12. listopada, biti pozitivno za Srbiju. Optimističan je i rumunjski zastupnik, socijaldemokrat Viktor Bostinaru.

"Što prije počnu pregovori, to bolje za sve nas"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad sažmem sve informacije koje sam dobio posljednjih dana, realno je očekivati pozitivan odgovor Europske komisije na zahtjev Srbije za status kandidata - izjavio je Bostinaru, inače predsjednik skupine neformalne parlamentarne skupine "Prijatelji Srbije".

- Ako se sve bude kretalo dobrim putem, a vjerujem da hoće, Srbija bi ubrzo mogla postati i formalni kandidat uz određen datum za početak pregovora - dodao je Bostinaru.

Član je "Prijatelja Srbije" i španjolski socijaldemokrat i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez, koji smatra kako je potrebno više govoriti o Srbiji kao o "ključnom europskom igraču". Europskoj će uniji, uvjeren je Martinez, nedostajati temeljan dio nasljeđa, kulture i političkog identiteta sve dok čitav zapadni Balkan ne bude integriran u nju.

- Zato želimo da proces pristupnih pregovora za Srbiju počne što prije. Što prije počnu ti pregovori, to će biti bolje i za Srbiju i za sve nas - rekao je Martinez.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a