Obavijesti

News

Komentari 26

Zataškavali opasne nuspojave: Bebe rođene s deformacijama

Zataškavali opasne nuspojave: Bebe rođene s deformacijama
1

Lijek Talidomid kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih pile su trudnice protiv jutarnje mučnine. Mnoge žrtve rođene su bez nogu ili ruku, deformiranih udova ili s teškim oštećenjima živaca...

VIDEO

Tvrtka koja je izumila talidomid, lijek koji je uzrokovao urođene deformacije kod tisuća novorođenčadi u svijetu, vodila je namjernu kampanju širenja dezinformacija nakon što su stručnjaci prvi put otkrili moguće teške posljedice njegova korištenja, pokazalo je istraživanje koje je naručila njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, objavljeno u petak.

Talidomid, koji je razvila njemačka tvrtka Gruenenthal, prodavan je trudnicama kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih kao lijek za jutarnje mučnine. U Njemačkoj je prodavan pod nazivom Contergan, a drugdje kao Distaval.

Zbog lijeka rođeni bez nogu, ruku, s teškim oštećenjima

Lijek je samo u Njemačkoj naštetio gotovo 5000 ljudi, od kojih je 2400 još živo. Mnoge žrtve rođene su bez nogu ili ruku, deformiranih udova ili s teškim oštećenjima živaca.

- Duboko žalimo zbog tragedije uzrokovane talidomidom i ona će uvijek biti dio naše korporativne prošlosti - rekao je glasnogovornik tvrtke Frank Schoenrock, dodajući da tvrtka vodi konstruktivan i stalan dijalog sa žrtvama.

Dodao je da će tvrtka proučiti istraživanje, koje je naručilo ministarstvo zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije, te da za sada ne može detaljnije komentirati njegov sadržaj.

Izvješće, koje je pripremilo Sveučilište u Muensteru, otkriva da je proizvođač lijeka, kada su stručnjaci počeli povezivati talidomid s oštećenjima živaca, namjerno davala pogrešne informacije i zataškavala što zna o nuspojavama lijeka. Također je prijetila državi tužbama za odštetu kako bi lijek, koji se dobro prodavao, zadržala na tržištu što je dulje moguće.

- Proizvođač je mogao poštedjeti mnoge ljude velikih patnji da je Contergan povukao s tržišta nakon mnogobrojnih indikacija da ima štetne nuspojave - kazala je ministrica zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije Barbara Steffens.

Čak i nakon povlačenja lijeka s tržišta, vlasti su se teško nosile sa situacijom. Teško im je bilo razjasniti učinke lijeka, utvrditi broj pogođenih ljudi i zabraniti ga. U to vrijeme nije postojao zakonski okvir za zabranu lijekova.

Niklas Lenhard-Schramm, autor istraživanja, rekao je da su proizvođači lijekova u to vrijeme bili odgovorni za sigurnost lijekova, dok danas postoje državne procedure za izdavanje dozvola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21