News

Komentari 24

'Zatekli smo strašne scene. To nije za svakoga, ništa vas ne može pripremiti. Traumatično'

'Zatekli smo strašne scene. To nije za svakoga, ništa vas ne može pripremiti. Traumatično'

Prva dojava je bila da gori autobus koji je sletio s autoceste, međutim dolaskom na mjesto događaja vidjeli smo da se taj manji požar sam ugasio, zatekli smo stravičnu scenu, ispričali su vatrogasci

Za djelatnike vatrogasnih postrojbi, nakon stravičnih nesreća poput one slijetanja autobusa na autocesti A3 kod Slavonskog broda u kojoj je poginulo 10 ljudi, ne postoji organizirana stručna psihološka pomoć.

Zapovjednik JVP Slavonski Brod Ivan Vuleta i zamjenik zapovjednika Mario Tonček za RTL su su rekli da su dolaskom na mjesto događaja zatekli stravičnu scenu, puno ozlijeđenih i puno mrtvih osoba.

- Prva dojava je bila da gori autobus koji je sletio s autoceste, međutim dolaskom na mjesto događaja vidjeli smo da se taj manji požar sam ugasio, zatekli smo stravičnu scenu, puno ozlijeđenih i puno mrtvih osoba. Naše ekipe koje su došle na teren odmah su zatražile pomoć iz JVP-a. S obzirom na blizinu postrojbe, ona je brzo i došla - rekao je Tonček i dodao da su odmah krenuli izvlačiti putnike.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Prizori definitivno nisu za svakoga, to su teške traume, kako za putnika, tako i osoba koje spašavaju. Ništa vas ne može pripremiti na takve prizore - rekao je Tonček i dodao da ovako veliku nesreću s ovoliko smrtno stradalih ljudi i ozlijeđenih ne pamti.

Vuleta je objasnio da za vatrogasce nakon ovakvih nesreća ne postoji organizirana stručna psihološka pomoć.

- Iako bi bilo dobro da postoji neka služba koja bi promptno reagirala sama poslije ovakvih događaja, koja bi došla, obavila sve što treba sa svim žurnim službama, to je stresna situacija i dobro bi došla takva pomoć - kazao je Vuleta.

Dodao je da će razgovarati sa svih 12 vatrogasaca i vidjeti kako se osjećaju nakon intervencije na mjesto ove nesreće.

- U našoj službi poslije ovakvih intervencija radimo analizu, posebnu pažnju ćemo skrenuti na strašan događaj i stres koji su doživjeli, obaviti s njima razgovore i ako bude potrebe, zatražiti pomoć. S obzirom na iskustvo i koliko sam ovdje mislim da neće biti potrebna - rekao je Vuleta.

Najčitaniji članci