Obavijesti

News

Komentari 152

Lavina na Kamešnici: Nestalog alpinista spasioci i dalje traže

Lavina na Kamešnici: Nestalog alpinista spasioci i dalje traže
13

Pročelnik HGSS-a rekao je da se odlomilo pola brda te da je lavina nosila kamenje i stabla. Alpinisti su, kaže, padali 700 m. Potragu za četvrtim nastavit će i preko noći

VIDEO

Posljednja informacija

Potraga GSS-a za nestalim alpinistom na Kamešnici trajala je cijelu noć, a nastavljena je i jutros. Za sada mu nema traga. Potragu je sinoć dodatno otežavalo olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, koje je akciju u jednom trenutku nakratko zaustavilo.

Četvorica alpinista koji su se ranije u subotu uputili na Kamešnicu su vrlo iskusni alpinisti. Ova akcija poprimila je međunarodnu razinu i pokazala odličnu suradnju gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naime u akciji sudjeluju članovi iz većeg dijela Hrvatske te kolege iz Livna i Mostara. U ovim trenucima okupljaju se novi timovi spašavatelja koji će se rano ujutro pridružiti u potrazi, izvijestio je kasno navečer HGSS.

Unatoč kiši, snijegu i noći, na Kamešnici za alpinistom koji je tijekom dana nestao u lavini, u ovim trenucima traga oko 60 pripadnika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu u pomoć su i gorski spašavatelji iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage, objavio je GSS oko 22 sata.

Alpinisti koji su stradali u lavini su HGSS-ovci iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra. Potraga za četvrtim alpinistom će trajati cijeli noć. Na terenu je 40-ak spasitelja, a iz sata u sat stižu nove ekipe. Vremenski uvjeti na terenu su vrlo loši, pada kiša, a u višim predjelima snijeg. Područje koje treba pretražiti je 500 puta 500 metara.

Vinko Prizmić je rekao za Dnevnik.hr da će se potraga za četvrtim alpinistom nastaviti i preko noći. Naglasio je da neće biti prestanka dok se ne nađe četvrti alpinist. Rekao je i da je lavina bila vrlo velika. Odlomilo se pola brda, rekao je Prizmić i rekao da se radi o stotinama tisuća kubika snijega. Rekao je i da je lavina nosila stabla i kamenje te da je lavina krenula na oko 1500 metara, povukla alpiniste i zaustavila se 700 metara niže. Jedan od alpinista je malo prije 14 sati, odmah nakon nesreće, uspio pozvati kolege u pomoć.

GSS je na Twitteru objavio da su ozlijeđeni alpinisti spušteni u bolnicu. Za četvrtim traga više od 40 gorskih spašavatelja iz Hrvatske i BiH.  Na terenu su i potražni psi. Potragu dodatno otežavaju kiša i snijeg. U pripravnosti je veliki broj gorskih spašavatelja koji će se također uključiti u potragu, kažu u HGSS-u. 

Prizmić je rekao je jedan alpinist helikopterom prebačena u bolnicu u Splitu, a drugi je u bolnici u Livnu. Imaju višestruke prijelome, no srećom van su životne opasnosti. Treći spašeni alpinist je lakše ozlijeđen i zemaljskim putem se spustio u pratnji spasioca. Prizmić kaže da HGSS-ovci poznaju svu četvoricu alpinista te da je jedan od njih njihov član. Prizmić je rekao kako su trojica spašenih, među kojima je i GSS-ovac, imali vrašku sreću što su preživjeli jer je "lavina iznimno opasna pojava". Na terenu je trenutno 50 spasilaca. Uvjeti na terenu su za potragu jako teški.  

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao nam je u 16.15 sati kako su spasitelji na terenu uspjeli otrpati trojicu alpinista iz snijega, dok za četvrtim još tragaju. Dvojica su ozlijeđena te će ih pokušati helikopterom prevesti u bolnicu. No, zbog lošeg vremena i jakog vjetra to možda neće biti moguće, objašnjava Prizmić. Dodaje da je alternativa da ih spuste nosilima te potom prebace u bolnicu u Split. Treći alpinist je relativno lakše ozlijeđen i neće ga voziti helikopterom, dodaje Prizmić. Svi su alpinisti sa splitskog područja. 

Snježna lavina zahvatila je četvero alpinista tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja. U tijeku je velika akcija spašavanja, a na teren je helikopterom krenuo tim spasitelja s dvoje liječnika. HGSS je dojavu dobio nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. 

HGSS je na svojim stranicama nešto iza 15.30 sati izvijestio da su spasitelji došli pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom zahvaćenih alpinista. Ne zna se što je s četvrtim alpinistom.  

Navodi se kako je lavina vrlo duga te se pokrenula na nadmorskoj visini od 1500 metara, a zaustavila se na 1000 metara nadmorske visine. Područje lavine dugo je oko 500 metara, a HGSS se još nije probio do lavinskog stošca. Uz tim koji je stigao helikopterom, prema mjestu nesreće probijaju se i druge ekipe HGSS-a koje su krenule iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra. Prema mjestu nesreće probijaju se skijama i uz pomoć alpinističke opreme. Uz više stanica HGSS-a u pripravnosti su i timovi potražnih pasa. 

Uskoro više

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"