Obavijesti

News

Komentari 25

Zatvorenik iz Gline: Sustav je prepun propusta, sve ću reći

Zatvorenik iz Gline: Sustav je prepun propusta, sve ću reći
2

ANALIZA Ugledni odvjetnik Branko Šerić komentirao nam je skandaloznu presudu u kojoj je zatvorska kazna namijenjena Kristianu Vukasoviću bila izrečena drugome

Javlja se sve više svjedoka koji žele pomoći u rasvjetljavanju slučaja tragično preminuloga Kristiana Vukasovića.

24sata su u posjedu pisma koje je uputio zatvorenik kaznionice u Glini, a koji je s Kristianom bio u sobi zatvorske bolnice u Svetošimunskoj u Zagrebu.

U pismu ističe kako ima saznanja o brojnim propustima sustava i voljan je o njima svjedočiti. Između ostalog, spominje navodnu praksu pravosudnih službenika da nagovaraju druge zatvorenike da u izvješćima pišu ono što njima ide u prilog.

Uzalud je tražio pomoć

Posljednja u nizu skandaloznih nelogičnosti u Kristianovu slučaju je presuda koju je objavio Jutarnji list, a koja je prepuna uznemirujućih propusta. U službenom dokumentu Općinskog suda u Splitu, koji potpisuje sudac Marijo Franetović, nema izvješća Centra za socijalni rad niti ispitivanja roditelja, a nije bio uključen ni defektolog, stručni suradnik suda.

U presudi se, između ostalog, vidi da je Kristian uzaludno tražio od suda da mu pomognu bez zadržavanja u istražnom zatvoru.

Naposljetku, na službenom dokumentu sudac je potpisao potpuno drugu osobu. Zatvorska kazna namijenjena Kristianu Vukasoviću izrečena je nepoznatom Davoru Smolji.

Podsjetimo, Kristian je bio mladić s posebnim potrebama pritvoren 30. ožujka ove godine nakon izazivanja četiri požara u blizini obiteljske kuće u Jesenicama. Tom je prilikom izgorjelo nekoliko maslina.

Može li mu sustav pogledati u oči? Traži pravdu za Kristiana
Može li mu sustav pogledati u oči? Traži pravdu za Kristiana

Svi su odgovorni

Kristianu su u djetinjstvu, uz ostale fizičke i psihičke smetnje, dijagnosticirali piromaniju. U srpnju je na splitskom Općinskom sudu pristao na nagodbu s DORH-om priznavši krivnju jer je imao grižnju savjesti zbog izazivanja požara, a općinski sudac Marijo Franetović nepravomoćno ga je osudio na zatvorsku kaznu i produljenje istražnog zatvora u Bilicama.

Desetak dana nakon presude, početkom kolovoza, mladić je prevezen u splitsku bolnicu, a nakon tri tjedna kome je preminuo. Uzrok je takozvana psihička smrt, odnosno smrt zbog straha pretrpljenog u zatvoru.

Obratili smo se uglednom odvjetniku Branku Šeriću i zamolili ga da nam prokomentira sadržaj skandalozne presude. Zanimalo nas je tko je sve sudjelovao u procesu koji je rezultirao osuđujućim i pravno vrlo upitnim dokumentom.

- Što se tiče direktne linije odgovornosti, smatram da su odgovorni sudac, Državno odvjetništvo, zatvor i branitelj bez obzira na njegovu službenu dužnost. Možda se ne bi ništa promijenilo, ali donijelo bi se rješenje o ispravku - rekao nam je odvjetnik Šerić.

Pokretanje videa ...

'Napisali su mu krivo ime? Ne znam, ne svira mi tako'

Kako su mogli izvršavati presudu ako se na njoj nalazi krivo ime i ako nitko to nije primijetio, pita se odvjetnik Šerić, koji je cijeli Kristianov slučaj komentirao za 24sata.

Tvrdi da su svi morali voditi računa o kakvoj osobi se radilo. I DORH, kad je predlagao sankciju, i sud koji ju je potvrđivao.

- Zašto mu je određen zatvor? Mogao je biti na liječenju. U ovom slučaju vidljiv je čitav niz propusta, a eklatantan dokaz tih propusta je potpuno pogrešna izreka presude kojom se nije postigao cilj, a to je resocijalizacija okrivljenika i pravedna odluka. Cilj je potpuno promašen, a jedan mladi život je izgubljen - smatra Šerić. Upitali smo ga bi li se možda mogao izbjeći tragičan epilog da se na vrijeme primijetilo na kakav način su donijeli presudu?

- Ništa se ispravkom ne bi promijenilo jer mu je sankciju sud potvrdio nakon dogovora optužbe i obrane. Jedino se postavlja pitanje kako se može razgovarati i dogovarati a da nije sveobuhvatno razmatrana krivnja. Kod neuračunljivosti je u svakom slučaju smanjena i odgovornost, a pogotovo kad se radi o maloljetniku ili mlađem punoljetniku. Uopće se to nije sagledalo - tvrdi odvjetnik.

Stanje u kaznionicama: Svaki 9. zatvorenik ovisan o drogama
Stanje u kaznionicama: Svaki 9. zatvorenik ovisan o drogama

Kontaktirali smo Dina Radića, Kristianova odvjetnika po službenoj dužnosti. Zamolili smo ga za primjerak presude i upitali ga je li primijetio da na presudi njegovom klijentu uopće ne piše njegovo ime.

- Ne znam, nisam sad siguran. Ne svira mi tako. Možda sam dobio ispravak - rekao nam je odvjetnik Radić i zamolio nas da ga nazovemo nakon što pročita članak u Jutarnjem.

Nije nam odgovorio više niti na jedan poziv, a nije nam ustupio ni presudu.