Obavijesti

News

Komentari 30

Zatvorili su balkansku rutu: Mogu proći samo oni s vizom

Zatvorili su  balkansku rutu: Mogu proći samo oni s vizom
8

Slovenija od ponoći propušta samo strance s valjanim osobnim ispravama. Ministar Vlaho Orepić potvrdio je da od ponoći i Hrvatska mijenja pravila

VIDEO

Takozvana balkanska izbjeglička ruta od ponoći je nepropusna.   

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak navečer pravila po kojima će od ponoći u Sloveniju moći ulaziti državljani iz trećih država nečlanica Europske unije, a znače zapravo prekid dosadašnjeg propuštanja ilegalnih migranata bankanskom rutom temeljem dogovora EU koji omogućuje spašavanje Schengena i uklanjanje unutarnjih ograda. 

Slovenija od ponoći propušta samo strance s valjanim osobnim ispravama uz koje će državljani zemalja izvan EU-a morati priložiti schengensku vizu.

To ne znači da će Slovenija u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu jer i dalje ispunjava minimalne europske standarde za azil, europske zakone za to područje i vlastiti ustav.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Summit u Bruxellesu je stvorio pretpostavke i da se prestane s praksom stvaranja unutarnjih granica u Europskoj uniji i postavljanja ograda zbog migranata, pa će i Slovenija  svoju žičanu ogradu prema Hrvatskoj sada moći ukloniti, kazao je Cerar. 

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da Srbija neće dopustiti da postane prihvatni centar i da će iste mjere primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama. 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je kako od ponoći i Hrvatska mijenja pravila.  I na naš teritorij mogu samo ljudi s valjanim putnim ispravama. 

- Ovdje je bitno prepoznati tu poziciju Hrvatske, da težište krize, odnosno težišni problemi koji mogu proizaći iz ove odluke, su koncentrirani na makedonsko-grčkoj granici. Tu istinu sada može biti problem. Ali Hrvatska je u prethodnom periodu napravila neke ključne poteze koji su omogućili tampon zonu koja omogućuje komociju da možemo reagirati konkretnije. Na našim granicama mi nećemo posezati ni za kakvim vanrednim mjerama. Međutim, spremni smo reagirati - rekao je Orepić za RTL Direkt i dodao kako će granica Europe biti na makedonsko-grčkoj granici i 'mi ćemo poštivati odluke koje su donesene'.

POGLEDAJTE VIDEO: Stanje u zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu

Pokretanje videa...

00:22

Za kraj je poručio da građani Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna na za sve mogućnosti.

A na grčko-makedonskoj granici, gdje je blokirano više od 14 tisuća migranata, stanje je sve napetije. Ljudi, koji su prešli tisuće kilometara bježeći od rata i siromaštva, ne žele vjerovati da neće moći nastaviti put prema zapadnoj Europi. Javio se naš reporter Vjeran Mišurac.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag