Obavijesti

News

Komentari 3

Zaustavili promet na jedan sat: 'Plaće su nam godinama iste'

Zaustavili promet na jedan sat: 'Plaće su nam godinama iste'
1

Prosječna plaća vozača je oko 4200 kuna. Oko 90 posto vozača gradske prijevozničke tvrtke Liburnije upozorilo je na loš položaj i niske plaće koje im gradska vlast i uprava tvrtke odbijaju povisiti

VIDEO

Na jedan sat, od 10 do 11 sati, u ponedjeljak je u Zadru bio zaustavljen javni gradski promet, čime su vozači gradske tvrtke Liburnije upozorili na loš položaj i zahtjev za 10-postotnim povećanjem plaće.  

 Oko 90 posto vozača gradske prijevozničke tvrtke Liburnije upozorilo je na loš položaj i niske plaće koje im gradska vlast i uprava tvrtke odbijaju povisiti jer u gradskom proračunu, kako tvrdi gradonačelnik Branko Dukić, nema  2,7 milijuna kuna, koliko bi bilo dovoljno da se udovolji sindikalnim zahtjevima

 Prosječna plaća vozača, kako se čulo na prosvjedu, je oko 4200 kuna.

 "Bili smo prisiljeni reagirati na ovaj način kako bismo poboljšali uvjete života. Dok su proračuni u plusu i plaće se dižu političarima i direktorima, nama stalno ostaju iste, osim povećanja od zakonskih 0,5 posto. Ne može se nezakonito raditi pritisak na radnike, pogotovo one zaposlene na određeno, da ne idu u štrajk. U ovome smo svi zajedno i ne bude li pozitivnog odjeka, prosvjedi će biti još veći", najavio je predsjednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak. Dodao je da radnici imaju potporu i onih malobrojnih koji su vozili autobuse između 10 i 11 sati, što su to morali jer imaju ugovore na određeno vrijeme i rečeno im je kako im, budu li štrajkali, neće biti produženi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske u Liburniji Marin Sikirić rekao je kako će vozači "žestoko reagirati na pokušaje opstrukcije štrajka", a Dinko Rogić iz Sindikata vozača i prometnih radnika istaknuo je loš položaj u kojem nisu samo vozači, nego i majstori.

 "Moramo imati takvu sistematizaciju da majstor bude majstor, a ne čistač", rekao je je.

 Pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH u Zadru Vedran Uranija ponovio je zahtjeve zaposlenika koje su sindikati prošli tjedan saželi u otvorenom pismu direktoru tvrtke Edvinu Šimunovu i gradonačelniku Zadra Branku Dukiću.

 To su, među ostalim, povećanje osnovice plaće radnicima Liburnije za najmanje 10 posto, izrada nove sistematizacije radnih mjesta i druga prava poput plaćanja noćnoga i prekovremenog rada te rada vikendom.

 "Novca ima, samo ga treba pravednije preraspodijeliti. Ne može politika odlučivati o visinama plaća, one trebaju biti u skladu s obavljenim poslom", rekao je Uranija, ističući da će se radničke i sindikalne aktivnosti nastaviti i pojačavati iz tjedna u tjedan dok zahtjevi ne budu prihvaćeni.

 Javni gradski prijevoz organiziran je na gotovo cijelom području Zadarske županije, uključujući i otoke Ugljan, Pašman, Dugi otok i Iž, a ima 50-ak autobusa. U Liburniji je zaposleno oko 250 ljudi. 

 Gradonačelnik Zadra potkraj veljače donio je odluku o povećanju plaća gradskim direktorima s obrazloženjem kako im samo vraća primanja na ona prije recesije 2009. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina