Zaustavite ubijanje: Medvjedi u Hrvatskoj su pred istrebljenjem | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 72

Zaustavite ubijanje: Medvjedi u Hrvatskoj su pred istrebljenjem

Zaustavite ubijanje: Medvjedi u Hrvatskoj su pred istrebljenjem
5

LAŽ JE DA IH IMA 1000: Iskusan lovac koji se gnuša manipulacija s brojem medvjeda, pa i načina na koji se love, opisao nam je kukavičku strategiju kojom ubijaju ove zvijeri

VIDEO

Fotografija ubijenog medvjeda u terenskom vozilu, snimljena ovih dana u Gospiću, razotkrila je poražavajuću istinu o istrebljenju ove iznimne životinje u Hrvatskoj! Premda lovci (i službene brojke), pa i naši vodeći stručnjaci za medvjede s Veterinarskog fakultete, govore o brojci od 1000 medvjeda koji obitavaju u zemlji, pa tvrde da je kvota od 120 jedinki koje se godišnje mogu ubiti nebitna jer se toliki broj medvjeda u konačnici i ne uspije likvidirati, prava je istina - upozoravaju zaštitari životinja, ali i iskusniji lovci s terena - znatno drukčija i poražavajuća.

- Medvjeda sigurno nema više od 400, možda 500. Uglavnom se ubijaju premlade životinje, već dugo nismo vidjeli ozbiljne trofejne primjerke, često se taj lov i ne registrira, a novci nerijetko završe u nečijem džepu - kazuje nam sugovornik, uz to i iskusan lovac koji se gnuša manipulacija s brojem medvjeda, pa i načina na koji se medvjedi love.

Lov na medvjeda svodi se na vrlo jednostavnu i nimalo hrabru strategiju. U području gdje se kreće medvjed zakopa se neka strvina, najčešće uginula krava, pa kad se počinje raspadati, čeka se noću dolazak gladne zvijeri. Medi je strvina prava poslastica, lovac ga čeka u zaklonu i ubija ga dok mirno pokušava iskopati zalogaj.

Zanimljivo, čak i kada se lovi po svim pravilima, cijena je, realno, prava sitnica za lovce iz zapadne Europe. U Hrvatskoj stranci, pa i domaći lovci, dozvolu za ubojstvo najmanjeg medvjeda mogu kupiti već za desetak tisuća kuna, a doplate li 4.000 kuna dobiju i smještaj u lovačkom domu s četiri puna pansiona, lovnog pratioca i tri dana organizacije lova (dakle i zakopavanje strvine na koju će medo doći), prijevoz terenskim vozilom po lovištu, svu dokumentaciju te obradu i pripremu "trofeje kao tepih (guljenje kože i iskuhavanje lubanje)".

Odakle nesrazmjer između stvarnog broja medvjeda i onog kojim se u Hrvatskoj službeno barata? I na to naš sugovornik ima jasan odgovor:

- Postoje različite metode prebrojavanja neke životinje, od analize DNA izmeta do procjene po broju tragova. No, u nas medvjede prebrojavaju lovačka društva, posve nestručno, na temelju nekakvih okvirnih procjena oni dostave podatke za svoja lovišta. Jedan medvjed se kreće kroz područje najmanje četiri-pet lovišta, i lako je moguće da pet lovačkih društava prijavi istog medvjeda. Moguće je, dakle, da je broj medvjeda i peterostruko manji od procijenjenog! U prilog tome vam ide i jedino ozbiljno prebrojavanje koje je izvedeno 2007. godine, na temelju nađenih tragova. U prebrojavanju su sudjelovali lovci u velikom broju, nadzornici u nacionalnim parkovima, znanstvenici s Veterinarskog fakulteta, i utvrđen je relativno veliki broj vučjih tragova, te nešto risjih tragova. Znate koliko je nađeno medvjeđih tragova? Samo šest! Naravno da se procjena o broju medvjeda na temelju te užasavajuće brojke nije uzeta u obzir - kazao je naš sugovornik.

S njim se slažu i u udruzi za zaštitu prirode Animalia, iz koje upozoravaju kako je znakovito da do danas nemamo u Hrvatskoj provedenu genetsku analizu brojnog stanja medvjeda, pa i na svojim stranicama navode kako su manipulacije brojem medvjeda neprihvatljive i, zapravo, "pokušaj prijevare javnosti". Dodaje kako je istina da u Gorskom kotaru, na jednom relativno vrlo malom području, postoji koncentrirana i povećana populacija medvjeda koji dolaze blizu kuća u potrazi za hranom, ali definitivno se ne radi o stotinama, već desecima jedinki. U Hrvatskoj lov na medvjeda traje od 2. ožujka do 30. travnja te od 1. listopada do 15. prosinca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 72

VIDEO

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva
KRAJ TOPLINSKOG VALA

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva

Stigla je velika promjena vremena koja donosi osvježenje i kraj toplinskog vala. Na zagrebačkom području noćas je padala obilna kiša, u Dubravi je pod vodom Grižanska. Vatrogasci su imali desetke intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenih stabala

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme
FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta