Obavijesti

News

Komentari 13

Završila sjednica Savjeta za Inu: 'Realno je da Vlada otkupi te dionice, treba ići u taj posao!'

Završila sjednica Savjeta za Inu: 'Realno je da Vlada otkupi te dionice, treba ići u taj posao!'
1

Danas je održan sastanak Savjeta za Inu, kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković. Konzultantska tvrtka Lazard predstavila je svoje viđenje vezano uz moguć otkup udjela MOL-a u Ini od strane Republike Hrvatske

VIDEO

Savjet za INA-u primio je danas prvo preliminarno izvješće o dubinskom snimanju od strane našeg konzultanta Lazarda, u narednom razdoblju dobit ćemo i finalno izvješće, ono se očekuje u sljedećih mjesec dana. Ono što slijedi sada je intenzivna komunikacija s drugom stranom i u tom kontekstu očekujemo do kraja mjeseca prvi sastanak s mađarskim MOL-om, poručio je u srijedu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nakon videokonferencije Savjeta za INA-u s predstavnicima Lazarda u Banskim dvorima.

Iako je premijer Andrej Plenković dan ranije prilikom predstavljanja programa HDZ-a za nadolazeće izbore rekao kako će se sve znati nakon tog sastanka, javnost ustvari nije saznala ništa konkretno. Ministar Ćorić nije otkirio detalje izvješća Lazarda niti koja bi bila cifra koju bi Hrvatska trebala platiti za otkup dionica INA-e od MOL-a. 

- Sve sam rekao što sam mogao. U tom izvješću nam je predstavljena preliminarna analiza svih triju segmenata poslovanja naše energetske kompanije i dobili smo informaciju kako i na koji način konzultanti vide kroz čitav niz metodoloških pristupa ovaj posao, odnosno biznis INA-e. U ovom trenutku bilo kakve daljnje informacije ne mogu dati, obzirom na činjenicu da INA kotira na zagrebačkoj burzi i to nam sužava manevarski prostor - poručio je dodavši kratko kako su zadovoljni odrađenim poslom.

Na pitanje ide li se u reotkup dionica, Ćorić je poručio kako je "ovo samo jedan od koraka na tom putu."

- To je naše strateško opredjeljenje na koje smo se obvezali krajem 2016. i mislim da je to dobar put - rekao je.

S obzirom na krizu i predviđen pad BDP-a od devet posto, na pitanje je li uopće realno da će u idućih 18 mjeseci Vlada nešto moći učiniti ili će morati tražiti novu evaluaciju, ministar je, opet vrlo šturo, samo poručio kako je realno. 

Što se tiče strateških partnera poručio je kako će se o tome razgovarati u sljedećoj fazi.

Na pitanje hoće li otkup biti održiv, da se ne povećava javni dug, ministar je istaknuo da će to ovisiti o tome hoće li se u ovaj posao ići kao Republika Hrvatska ili sa strateškim partnerom ili partnerima.

- To je nešto o čemu će se razgovarati u narednom razdoblju. Što se tiče naših sljedećih razgovora, očekujem ih do kraja mjeseca. A što se tiče cjelokupnog procesa, on će, ukoliko budemo išli u dobrom smjeru, trajati sigurno sljedećih nekoliko mjeseci - rekao je.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je poručio kako je za realizaciju ove transakcije potreban dogovor obje strane.

- Mi ćemo voditi računa o interesima Hrvatske i kompanije. Ovaj sastanak ocjenjujemo vrlo sadržajnim i kvalitetnim za buduće korake - rekao je.

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar INA-e u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionice). 

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U travnju 2018. godine Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ), za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica INA-e od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine.

Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je 1. kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard. 

Ina je 20. studenog prošle godine zaprimila zahtjev Vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije, koji je provodio Lazard, a u tom procesu je trebala biti poznata i vrijednost kompanije.

Obraćanje ministra Tomislava Ćorića novinarima pogledajte ovdje:

O sastanku s predstavnicima Lazarda oglasio se i premijer Plenković na Twitteru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...