Obavijesti

News

Komentari 564

'Otac nabavio eksploziv sinu, napravili su to iz čiste obijesti'

'Otac nabavio eksploziv sinu, napravili su to iz čiste obijesti'
20

Načelnik PUZ-a Goran Burušić i načelnik Kriminalističke policije PUZ-a Danijel Žugel objasnili su detalje slučaja. Kažu da su već u srijedu znali tko su 'bombaši'

VIDEO

Načelnik PUZ-a Goran Burušić na konferenciji za novinare rekao je kako su tri eksplozije u 14 dana s pravom uznemirile javnost, no policija je tada odlučno odbacivala da se radi o terorizmu u prva dva slučaja. 

Objasnio je da je treća eksplozija bila suludi čin obijesne grupe mladića koji su uz pomoć oca od jednog od optuženih, nabavili vojni eksploziv, isprobavali ga, postavili i detonirali na glavnom zagrebačkom Trgu. 

- Formiran je tim koji je dobio zadatak da u roku 24 sata nađe počinitelje. Već u srijedu znali smo tko su oni - rekao je Burušić ispričavši se novinarima što nisu davali više informacija da se ne ugrozi istraga. 

Načelnik krim policije Daniel Žugel rekao je kao su priveli šestero muškaraca (29, 31, 28, 31, 29 godina) te oca (59) jednog od njih. Otac je sinu nabavio visokobrzantni vojni eksploziv i naučio ih njime rukovati. Eksploziv je bio u stanu jednog od osumnjičenih te su ga prema planu aktivirali na glavnom zagrebačkom trgu. Ranije su isprobavali sličnu vrstu naprave na širem šibenskom području. 

Motiv dosada i obijest

- Motiv napada je obijest, suluda ideja pojedinaca, koji zbog lagodnog života ne znaju što bi radili pa se upuštaju u ovakve akcije, kazao je Burušić. 

Dvojica su uhićena u Zagrebu, jedan na granici, a trojica u Šibeniku. Osumnjičeni su za dovođenje u opasnost života i imovine te druga djela te su predani Državnom odvjetništvu. Neki od njih su već ranije evidentirani zbog kaznenih djela. Prijeti im do 5 godina zatvora.   

Poručio je građanima da je policija u proteklih 14 dana nastojala opravdati povjerenje građana da su spremni odgovoriti svakom izazovu u interesu postizanja maksimalne sigurnosti, građana i gostiju. Zahvalio je građanima koji su dojavama doprinijeli rješavanju slučaja, a rekao je da su pomogle i snimke nadzornih kamera. 

Priveli pripadnike 'zlatne mladeži'

Podsjetimo, pomoću snimki nadzornih kamera policija je uhitila šestero mladića koje povezuju s eksplozijom na Trgu bana Jelačića, koja je odjeknula u srijedu. Riječ je o sinovima uglednih vodičkih obitelji, takozvanoj zlatnoj mladeži, među kojima su Tomislav Strikoman i Tomislav Duvnjak. 

Strikoman je uhićen na granici s BiH dok se vraćao sa svadbe. Član je mladeži HDZ-a i brat vatrogasca poginulog na Kornatu. Šibenska policija pretresla je kuće svih petero uhićenih. Otac Tomislava Duvnjaka potvrdio je pretres i rekao da nije eksplodirala bomba nego jaka pirotehnika, koje nema u slobodnoj prodaji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 564
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"