Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
157 komentara

Zbog Brexita hitno moramo uvesti euro? 'Nismo spremni'

Navodno bi Jean-Claude Juncker mogao nametnuti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj da hitno uvedu euro

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, osam zemalja članica Europske unije koji još ne koriste euro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno uvesti zajedničku europsku valutu, piše britanski Daily Express. Navodno bi Jean-Claude Juncker mogao nametnuti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. On nakon Brexita želi što brže povezati ostale članice Europske unije zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini. I njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung također navodi da će se nakon Brexita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Ekonomski analitičar prof. Luka Brkić za Dnevnik.hr kazao je da je jačanje monetarne unije pokušaj da se Europa politički unificira. Naglašava kako su i dalje na snazi mastriški kriteriji, uvjeti koje je potrebno ispuniti, kao i problemi u zemljama koje su izvan eurozone, a koji se ne mogu riješiti preko noći. 

Ugovor iz Maastrichta ima cijeli niz kriterija koji se moraju ispuniti za uvođenje eura, a uvođenje eura za svaku zemlju članicu nije samo valutno pitanje, već je to prije svega i političko i strateško pitanje. 

- U konačnici tu su i propisane najmanje dvije godine koje svaka zemlja članica koja planira uvesti euro ima za usklađivanje mehanizama deviznog tečaja prije ulaska u eurozonu kako bi se trajno fiksirali tečajevi i izbjegle spekulacije oko valuta', napominje Brkić. 

Naglašava da ovaj prijedlog koji bi, kako pišu britanski mediji, mogao dovesti do ultimatuma, valja uzeti s dozom opreza te kaže kako je još uvijek prerano za davati bilo kakav sud o ideji kao i o njezinim posljedicama po države članice.

- Potrebno je najprije proučiti kontekst prijedloga, poziva ili apela koji se sada javljaju - smatra Brkić.

- Ako gledate kriterije iz Maastrichta Hrvatska nije spremna za uvođenje eura, no kao i u svemu i ovdje postoje dvije strane. Imate zagovornike koji su za i one koji su protiv uvođenja eura. I jedni i drugi imaju čvrste argumente. Kada imate vlastitu monetarnu politiku imate moć i stvar je političke umješnosti i sposobnosti donošenja pravih odluka kako voditi monetarnu politiku u smislu približavanja eurozoni - kaže ekonomski analitičar Brkić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message