Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

'Zbog bure se u Senj doselila jedna cijela obitelj iz Engleske'

Senjski burolozi: Dečki iz Storm Chasing Teama piju piće na otvorenom dok bura puše čak 180 kilometara na sat. Kažu da ih neće gromovi, a kosu peru šamponom od koprive

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
41 komentara

- Najveći motiv nam je kroz buru, koja nama Senjanima nije teret već blagoslov, promovirati svoj grad i od nje učiniti brend. Mi smo s burom rođeni, s njom umiremo, s njom nam se rađaju dica, oko nje nam se vrti cijeli život. Zbog nje ljudi dolaze iz cijelog svijeta, čak imamo obitelj iz Engleske koja se na savjet liječnika zbog zdravlja kćeri, astmatičare, doselila u Senj baš zbog bure i čistog zraka. Koliko god je opasna, bura nam je donijela više dobrog nego opasnosti - ponosni su na zaštitni znak grada pod Nehajem članovi ekipe "Storm Chasing Team-a" iz Senja - Lucijan Španić, Dinko Brozićević, Nino Salkić, Harry Tomljanović, Mario Devčić, Karlo Ulković, Marko Fero i Toni Popović.

Mlada ekipa zaljubljenika u fotografiju široj javnosti postala je zanimljiva po svojim pustolovinama i adrenalinskim pothvatima te interesu za meteorologiju i meteorološke pojave te snimkama i prekrasnim fotografijama munja, grmljavina, olujnih naleta valova, ljetnih nevera, visokih nanosa snijega te mjerenja udara bura pomoću ručnog anemometra od kojih je najjače mjerenje bilo 2015. kada su izmjerili jačinu od čak 217 km/h.

Ekipa adrenalinskih ovisnika osnovana je 2013. nakon mnogobrojnih susreta po raznim lokacijama na kojima su se pojedinačno susretali snimajući navedene prirodne pojave.

- Spojila nas je ljubav prema fotografiji i buri, a budući da na ovom području primorja nije bilo ekipa poput onih u Dalmaciji i Istri odlučili smo i sami osnovati svoju. Krenuli smo s "hvatanjem" munja, a kasnije kupili anemometar za mjerenje bure koja je zaslužila ovom gradu postati brend. Morate znati da se nama Senjanima cijeli život vrti oko bure, pa čak i arhitektura iz starih dana kada su se na kućama gradili mali dupli prozori, a po cestama bili rasprostranjeni konopi koji su ljudima pomagali da se kreću gradom za vrijeme jakih naleta tog posebnog vjetra, da ne spominjemo kako je ovo najbolji grad za sušit pršut i slaninu. Bura je zakon i kako Riječani vole grad koji teče, mi volimo grad koji puše - kažu zaljubljenici u senjsku buru.

Hrabre Senjane i predane avanturiste ništa ne može spriječiti u njihovu naumu snimanja i fotografiranja pa tako nastaju predivne fotografije i videozapisi. Njima je, dodaju, njihov grad lijep u svakom godišnjem dobu, no zima je u Senju ipak izazovna i kao takva nepresušan izvor inspiracije, ali i adrenalina.

Na svojem poznatom mjestu mjerenja, tik do tvrđave Nehaj, hrabri momci i članovi Storm Chasing Teama Senj nedavno su se izložili udaru poznate senjske bure i snimili simpatičnu snimku naziva "caffe bar bura" na kojoj se može vidjeti kako to izgleda kada se na buri jačine od preko 180 km /h pokuša popiti piće.  

- Taj osjećaj dok snimamo ne može se opisati riječima. Kada stiže nevrijeme ustajemo iz kreveta usred noći ako treba, nosimo djecu ženama na posao na čuvanje ako nemamo kome drugom, satima ostajemo budni i nakon posla ako se baš tad potrefi nevera... Čak nam se i sluh izoštrio pa već znamo prepoznati kad bura stiže, to je jednostavno zov prirode kojem ne možemo odoljeti. Jednom smo cijeli noć probdjeli čekajući nevrijeme, ali se isplatilo jer je pred zoru stigao cijeli festival blitzeva munja koji je trajao čak 20-tak minuta. Možda taj filing najbolje opisuje naslov pjesme Zaprešić boysa - Neprocjenjivo - šali se vesela ekipa.

Da je ovaj skup sport, kojeg trenutno financiraju iz vlastitih džepova, ujedno i opasan potvrđuje i jedno od snimanja kada je bura doslovno sa zemlje u zrak digla jednog od članova.

- Zna biti opasno, ali mi smo vrlo oprezni i koristimo opremu za zaštitu poput konopa za vezivanje u iznimnim situacijama te nekoliko zaklona koje imamo na najpoznatijim hot spotovima - kažu dečki iz Storm chasing Teama, šaleći se kako kad idu snimati munje obavezno kosu operu šamponom od koprive jer "neće grom u koprive".

No da Senj nije samo značajan zbog bure, kažu, svjedoči i činjenica da je uz Hvar jedan od najsunčanijih gradova u Hrvatskoj sa oko 340 sunčanih dana.

- Kao što je Sijerković rekao - bura vije, sunce grije, a da ne spominjemo najljepši zalazak sunca u zemlji i šire - ponosno zaključuje vesela ekipa adrenalinskih ovisnika.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message