Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Zbog nižeg prireza direktor je lažno prijavio svoje prebivalište

Predsjednika Uprave Meggle Hrvatska Marjana Vučka teretili su da je u razdoblju od 28. prosinca 2009. do 5. listopada 2012. lažno prijavio prebivalište u Cista Velikoj

marijan vucak
Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL
29 komentara

Ustav mi garantira da živim gdje hoću i s kim hoću. Sedam godina živim u Dalmaciji, od toga su tri godine kriminalne, a četiri nisu pa da li sam onda malo pošten čovjek, a malo kriminalac, branio se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak.

Teretili su ga da je u razdoblju od 28. prosinca 2009. do 5. listopada 2012. godine lažno prijavio prebivalište u Cista Velikoj, općina Cista Provo, gdje je stopa prireza tek 3 posto, kako bi izbjegao plaćanje zagrebačkog prireza u iznosu od 18 posto. Na taj je način u navedenom razdoblju stekao nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 274.122,96 kuna. 

Presudom, koja je nedavno postala pravomoćna i koju je potvrdio drugostupanjski sud, sutkinja Zlatica Prišlin izrekla mu je uvjetnu kaznu s rokom kušnje od godine dana te naložila da vrati 274.122,96 kuna, plati troškove kaznenog postupka u iznosu od 3346,50 kuna i paušal u iznosu od 2000 kuna.

Vučak je cijeli iznos dugovanja već uplatio u državni proračun, i to odjednom iako su mu ponudili da plati na rate.

Kazneni postupak protiv direktora pokrenut je nakon anonimne prijave koju su radnici Megglea podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu u kolovozu 2012. godine. 

Kako bi pokušao dokazati da zaista stanuje u Cisti Velikoj, Vučak je sudu dostavio račune benzinskih postaja na kojima je tankirao gorivo te izvode bankovne kartice iz kojih je proizlazilo da je račune plaćao u Cisti Velikoj. Dio svjedoka koje je sud saslušao tvrdio je da su ga vikendima viđali u Zagrebu, a dio da je vikende provodio u rodnoj kući u Dalmaciji gdje je navodno brinuo o bolesnom stricu. Sve to vrijeme njegova supruga i troje malodobne djece živjeli su u Zagrebu, njegov sin pohađao je školu u Zagrebu, a u Zagrebu je imao i izabranog liječnika opće prakse. 

Ključni svjedok bio je Marko Kraljević, koji je u Meggleu radio kao komercijalist od veljače 2006. do listopada 2012. godine. Nakon što je na jednom sastanku upozorio direktora da mu "Slavonci pripremaju prijavu", tvrdio je svjedok, uslijedilo je šikaniranje i otkaz. 

- Znam da on nije živio u Cisti Velikoj jer je to moj kraj, ja tamo živim, a Vučak je samo povremeno dolazio na svadbe, sprovode i godišnje odmore. Od kolega komercijalista iz Zagreba doznao sam da živi u Zagrebu, te da mu u Zagrebu živi i cijela obitelj - svjedočio je Kraljević koji je protiv Meggle Hrvatska vodio radni spor.

Iako je Vučkov vozač Ante Kegalj tvrdio da živi u Cisti Velikoj te da tamo dolazi po šefa i vraća ga nakon putovanja, sud nije povjerovao njegovom iskazu. Naime, prema dopisu PU zagrebačke Kegalj je od travnja 2008. pa do ožujka 2012. godine imao prijavljeno prebivalište u Zagrebu.

- U rujnu 2007. kupili ste stan u Zagrebu te ste do 2009. godine imali prebivalište u Zagrebu, kao i Vaša supruga i sin, nakon čega ste se samo Vi prijavili u Cisti Velikoj. Točno je da možete živjeti gdje i s kim hoćete, no prirez se plaća prema mjestu prebivališta, a oni su u različitim općinama različito regulirani. Jedini logičan razlog da prijavite prebivalište u Cisti Velikoj (dvije godine nakon što ste kupili stan u Zagrebu, iako Vaš stric boluje od 2003.) je da izbjegnete plaćanje prireza od 18 posto, koliko on u Zagrebu iznosi - obrazložila je sutkinja.

Možda vas zanima i ovo:
Message