Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

Gradonačelnik Kutine pozvao Vladu da zaštiti Petrokemiju

"Iako nema mjesta panici, želimo biti spremni za sve scenarije. Iako smo najveći potrošač plina, opskrba još nije trajno riješena. Dug za plin je bio reprogramiran"

petrokemija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
11 komentara

U povodu najave dobavjača da će obustaviti isporuku plina Petrokemiji u petak, gradonačelnik Kutine Andrija Rudić pozvao je u četvrtak navečer Vladu da zaštiti tvornicu i radnike jer, ističe, o Petrokemiji ovisi sudbina Kutine.

"U povodom izglasavanja lex Agrokor i najave dobavljača plina da će obustaviti isporuku Petrokemiji, ovim putem upozoravam na probleme koje takav zakon može uzrokovati Petrokemiji i Gradu Kutini," stoji u Rudićevu priopćenju.

On traži od Vlade odgovor na tri pitanja. Kako namjerava zaštititi Petrokemiju i spriječiti strane interese i interese uvoznika gnojiva na štetu Petrokemije; kako namjerava zaštititi tisuće malih proizvođača čija bi nesposobnost plaćanja zbog Agrokorovih dugova dodatno opustošila Petrokemijinu likvidnost i u konačnici uništila tvornicu; te kako Vlada namjerava pomoći cijeloj ovoj regiji, odnosno zadržati proizvodnju i spasiti 1650 radnih mjesta u Petrokemiji, pita Rudić.

Upozorava da građani Kutine već godinama žive u neizvjesnosti, a kriza Agrokora je, ističe, još jedan udarac poslovanju Petrokemije jer je Agrokor najveći pojedinačni kupac gnojiva i do sada je plaćao plin koji je glavna sirovina u proizvodnji gnojiva.

Očekujem i tražim od svih koji mogu utjecati na pronalaženje rješenja ove situacije, posebno na HDZ koji je, tvrdi, i do sada donosio odluke o sudbini Petrokemije, da se maksimalno angažiraju i garantiraju da interesi Petrokemije neće biti ugroženi, poručuje gradonačelnik Kutine Andrija Rudić (SDP).

U kutinsku Petrokemiju je u četvrtak stigao i službeni dopis kako Prvo plinarsko društvo u petak od šest sati ujutro obustavlja isporuku plina i zbog toga će u noći s četvrtka na petak biti zaustavljena proizvodnja u glavnom pogonu amonijaka, kako ne bi bilo neželjenih posljedica, doznaje se u četvrtak navečer u Petrokemiji.

Zbog obustave isporuke plina zaustavlja se pogon amonijaka

U kutinsku Petrokemiju je stigao i službeni dopis kako Prvo plinarsko društvo u petak od šest sati ujutro obustavlja isporuku plina i zbog toga će u noći s četvrtka na petak biti zaustavljena proizvodnja u glavnom pogonu amonijaka, kako ne bi bilo neželjenih posljedica, doznaje se u četvrtak navečer u Petrokemiji.

Na vijest o obustavi isporuke plina u četvrtak navečer aktiviran je Stožer za obranu Petrokemije. Takvu su odluku donijela tijela Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala, Sindikata DEMOS-HUS i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije, koji zajednički čine Stožer.

"Iako nema mjesta panici, želimo biti spremni za sve scenarije. Iako smo najveći potrošač plina, opskrba još nije trajno riješena. Dug za plin je bio reprogramiran, ali očito ta inicijativa nije urodila plodom. Već u petak ujutro obratit ćemo se pismom Vladi, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću, te ministrima Martini Dalić, Goranu Mariću i Zdravku Mariću, s jednim temeljnim pitanjem: Što dalje s Petrokemijom," rekao je za Hinu glasnogovornik Stožera i glavni povjerenik EKN-a  Davor Rakić.

Ddugoročni problem Petrokemije tri dosadašnje vlade nisu uspjele riješiti i posljednji je čas da se Vlada o tome očituje, poručio je. 

"Inače, na zalihama imamo dovoljne količine mineralnih gnojiva i u isporuci tržištu neće doći do zastoja." kazao je Rakić.

Za početak idućeg tjedna najavio je konferenciju za novinare, na kojoj će biti detaljnije riječi o razlozima aktiviranja Stožera.

Predsjednik Uprave Đuro Popijač je izrazio uvjerenje kako je riječ samo o privremenom prekidu isporuke od strane PPD-a, dok će INA nastaviti isporuku kao i dosad. On je novinarima potvrdio kako je u stalnom kontaktu s Vladom oko postupka restrukturiranja, pa se očekuju povoljna rješenja.   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message