News

Komentari 92

Zbog omikrona covid potvrde će vrijediti kraće? 'Moguće da će ubuduće trajati devet mjeseci'

Zbog omikrona covid potvrde će vrijediti kraće? 'Moguće da će ubuduće trajati devet mjeseci'

Do sada su covid potvrde su vrijedile 12 mjeseci, ali zbog velikog širenja omikron varijante, na razini EU revidira se njihovo trajanje

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel rekla je kako će Hrvatska, u skladu s preporukama iz Europe, revidirati trajanje covid-potvrda.

- Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja s dvije doze ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno i covid-potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim, sada, u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka. Bit će kraće, na nivou EU-a se najavljuje skraćenje na 9 mjeseci - rekla je Pem Novosel HRT-u.

U Hrvatskoj se nastavlja i cijepljenje stanovništva, a većina građana koja je posljednjih dana dolazila na cijepljenje, došla je po booster dozu.

- U subotu je npr. bilo 22 tisuće cijepljenih osoba i od toga je preko 14 tisuća primilo booster dozu, oko 6 i pol tisuća je primilo drugu dozu, a svega 2 tisuće prvu dozu. U svakom slučaju je interes za cijepljenje posljednjih tjedana visok i raste, i sve više osoba prima i tu booster dozu - rekla je Pem Novosel.

Najčitaniji članci