Obavijesti

News

Komentari 309

Zbog pada vlade nema 1000 € za bebe, novca za siromašne...

Zbog pada vlade nema 1000  € za bebe, novca za siromašne...
1

Državni proračun će presušiti: Ministrica rada Nada Šikić, ministar financija Zdravko Marić i ministrica socijale Bernardica Juretić ne znaju što će učiniti

VIDEO

Nezaposleni su samo prvi u nizu koji su doživjeli šok jer je zbog nedostatka novca ukinut niz potpora za zapošljavanje.

Uskoro bi na red trebale doći i ostale iznimno ranjive skupine u društvu poput primatelja socijalne pomoći, djece iz siromašnih obitelji, osoba s invaliditetom.

Kada je u ožujku donesen proračun, ukupno je srezano oko 560 milijuna kuna raznih naknada građanima, a mi smo pobrojali one najveće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz Vlade su tada poručili da će već ovo ljeto imati nove kriterije za dodjelu raznih pomoći, odnosno imovinski cenzus. S tim novim kriterijima za pomoć države, Vlada je planirala uštedjeti milijune. On bi se primjenjivao i za prava branitelja, prijevoz učenika koji bi bio subvencioniran samo nekima, dječji doplatak i sve ostale pomoći.

- Imovinski cenzus je pravednija raspodjela. Uzimat će se u obzir sve što određena osoba ili obitelj posjeduje. To će biti kriterij za socijalne stimulanse i naknade - rekao je u ožujku ministar financija Zdravko Marić.

Iako je kraj lipnja, novih kriterija imovinskog cenzusa nema. Sabor, koji ih treba usvojiti, je raspušten. Vlada je smijenjena i nema više ovlasti raditi bilo kakve krupne zakonske izmjene. Početkom rujna će biti novi izbori, a nova vlada će u najboljem slučaju početi raditi krajem listopada. Tek nakon toga bi imovinski cenzus, ako ga i bude, mogao biti poslan u proceduru koja traje mjesec-dva.

Jasno je da će imovinski cenzus teško zaživjeti da se primjenjuje ove godine. A u proračunu nema predviđenog novca da se do kraja godine isplaćuje novac kao i do sada.

Kad se potroši novac koji se sad isplaćuje socijalno ugroženima i svim ostalim skupinama, jednostavno će nastati proračunska rupa, pa oni najugroženiji neće dobiti predviđenu pomoć od države.

Prvi na redu, već na početku školske godine će biti učenici koji putuju u školu i kojima je Vlada subvencionirala prijevoz. Odmah u proračunu su htjeli značajno srezati novac, ali su se i 24sata izborila da to ne rade. Kompromis je pod pritiskom javnosti postignut da ove školske godine bude sve po starom, a najesen se trebao primijeniti imovinski cenzus za srednje škole, obećao je ministar obrazovanja Predrag Šustar. Ministarstvo socijalne politike i mladih je trebalo pripremiti niz zakonskih izmjena i uvesti imovinski cenzus. Pitali smo ih i misle li da će možda na neki način stići i što će se dogoditi kada na jesen ne bude novca u proračunu. Nismo dobili nikakav odgovor.

Ministrica socijalne politike Bernardica Juretić je uvjeravala inače, kao i njeni kolege, da najsiromašniji neće biti zakinuti. Nego će sve biti pravednije.

- Ako vi dođete tražiti nekavu pomoć, a imate vilu s bazenom na moru, imate luksuzni automobil naravno da ne zaslužujete ista davanja, možda imate potrebu za nečim, ali ne sigurno kao netko tko živi sam u trošnoj kućici ili u nikakvoj ili je podstanar - objasnila je slikovito Juretić svoj plan.

I u programu reformi koje je Vlada poslala Europskoj komisiji, objedinjavanje socijalnih naknada, imovinski cenzus zauzimaju središnje mjesto reforme. Sve je trebalo biti odrađeno između lipnja i rujna.

Primjerice, navodi se da će se dohodovni i imovinski cenzus prvo primijeniti na doplatak za djecu, a sve treba biti gotovo do rujna. Sad je jasno da od toga neće biti ništa.

Palo je u vodu i obećanje o 1000 eura za svaku bebu. Zakon možda još bude na Vladi, ali zbog raspuštanja Sabora neće biti raspravljen i usvojen kako bi se počeo primjenjivati od jeseni. I to će biti odgođeno.     

Oporba sad kritizira vladu, a dok su bili vlast, rezali su svima  

Oporba je u ponedjeljak žestoko napala Vladu jer će, kažu, svojom nesposobnošću ostaviti mlade bez posla i uzeti najugroženijima novac.

Dok su bili na vlasti i oni su rezali svima. Podsjetimo, u petak je Zavod za zapošljavanje objavio da više nema novca i da obustavlja niz mjera, među ostalim i stručno usavršavanje.

Bivši ninistar Mirando Mrsić je podsjetio u vrijeme donošenja proračuna da su prepolovili novac za zapošljavanje, ali je HDZ tvrdio da će novca biti.

- Ukidanjem mjere je HDZ zapravo poručio mladima da traže posao izvan Hrvatske - rekao je Mrsić (SDP).

I bivša SDP-ova ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić kaže da će država ostati bez novca za veliki dio ugroženih.

Ona ističe da neće biti ni 22 miljiuna kuna za topli obrok siromašnoj djeci koja najsen idu u školu jer nisu napravljeni popisi prvašića.

- Igraju se sa živim ljudima. Novac koji smo mi našli iz lutrijskih igara i dali preko udruga za djecu ministrica želi dati županijama, a to zakonski nije moguće - kaže Opačić.

Goran Jakuš/Pixsell

Treba ipak podsjetiti da su 24sata mjesecima morala upozoravati sve u bivšoj vladi na problem gladne djece. I bivša vlada je prvo program ignorirala, a tek nakon našeg pritiska su osigurali novac. A sad će opet biti gladnih u školama, što je nedopustivo. HNS-ovac Ivan Vrdoljak je poručio da je u šest mjeseci Vlada išla na potpunu destrukciju obrazovanja, prvo kroz rezanje subvencija, neisplatu subvencija i na kraju blokadu kurikularne reforme.

Oreškovićeva vlada nije riješila u šest mjeseci i još jedan krupni problem, 1,8 milijardi koje treba dati za povišice državnim službenicima. I taj teret će dočekati novu vladu.

- Mi od tog novca nećemo odustati jer nam pripada. A ako nova vlada ne dogovori isplatu, moguće su tužbe - kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih službenika.     

>>> 24sata su dugom borbom natjerala bivšu vladu da osigura novac za gladnu djecu. Sad će opet biti gladnih...

24sata 24sata

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 309
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...