Obavijesti

News

Komentari 1

Zbog pojave ptičje gripe određene zone ograničenja na području Zagrebačke županije

Zbog pojave ptičje gripe određene zone ograničenja na području Zagrebačke županije

To je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Republike Hrvatske u ovoj godini, naveli su iz Državnog inspektorata u priopćenju objavljenom početkom tjedna

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da su zbog pojave visokopatogene influence ptica kod peradi određene zone ograničenja na području nekih gradskih četvrti Grada Zagreba te više općina u Zagrebačkoj županija.

Ministarstvo je u priopćenju istaknulo kako je jučer potvrđena visokopatogena influenca ptica podtipa H5N1 u naselju Gornji Stupnik, na području Zagrebačke županije, a pod nadzorom Državnog inspektorata na zaraženom je gospodarstvu ovlaštena veterinarska organizacija provela sve mjere kontrole i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti uključujući i preventivno usmrćivanje peradi, neškodljivo uklanjanje lešina i jaja te čišćenje i dezinfekciju gospodarstva.

Inače, Ministarstvo je krajem prošloga tjedna izvijestilo da je na području Gornjeg Stupnika, na gospodarstvu s mješovitim vrstama domaće peradi, potvrđena influenca ptica, a tada je najavilo i da će odrediti zone ograničenja u kojima će se provesti dodatne mjere u cilju ranog otkrivanja i suzbijanja bolesti.

Na gospodarstvu u Gornjem Stupniku potvrđena ptičja gripa
Na gospodarstvu u Gornjem Stupniku potvrđena ptičja gripa

Ministarstvo poljoprivrede u današnjem je priopćenju izvijestilo da je odredilo zonu ograničenja, koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od 3 i 10 kilometara od zaraženog dvorišta.

Tako se u zoni zaštite do 6. prosinca ove godine nalaze dvije gradske četvrti na području grada Zagreba - Brezovica i Novi Zagreb-zapad, a na području Zagrebačke županije više naselja na području tri općine - općine Samobor (naselje Rakov potok); općine Stupnik (naselja Donji i Gornji Stupnik te Stupnički Obrež), te općine Sveta Nedjelja (naselja Kalinovica, Kerestinec, Mala Gorica i Žitarka).

Ta područja su do 6. prosinca u zoni zaštite, a nakon toga od 7. do 15. prosinca, postaju područja zone nadziranja, objašnjavaju iz Ministarstva.

Izvijestili su i kako su u zoni nadziranja do 15. prosinca ove godine dvije gradske četvrti s područja grada Zagreba - Podsused-Vrapče i Stenjevec, kao i više naselja u šest općina Zagrebačke županije - općini Jastrebarsko (naselje Stankovo); općini Klinča Sela (naselja Beter, Donja Purgarija, Donja Zdenčina, Goli Vrh, Gonjeva, Gornja Purgarija, Gornja Zdenčina, Klinča Sela, Kozlikovo, Kupinec, Novo Selo Okičko, Poljanica Okićka, Repišće i Tržić); općini Pisarovina (naselje Bratina); općini Samobor (naselja Celine Samoborske, Cerje Samoborsko, Dolec Podokićki, Domaslovec, Drežnik Podokićki, Falašćak, Farkaševec Samoborski, Galgovo, Gradna, Hrastina Samoborska, Kladje, Klake, Konšćica, Mala Rakovica, Medsave, Molvice, Pavučnjak, Petkov Breg, Podgrađe Podokićko, Samobor, Savršćak, Slavagora, Sveti Martin pod Okićem, Velika Rakovica i Vrbovec Samoborski); općini Sveta Nedjelja (naselja Bestovje, Brezje, Jagnjić Dol, Novaki, Orešje, Rakitje, Srebrnjak, Strmec, Sveta Nedjelja i Svetonedeljski Breg); te općini Zaprešić (naselja Šibice, Ivanec Bistranski i Zaprešić).

Nizozemska će zbog ptičje gripe usmrtiti čak 300 tisuća kokoši
Nizozemska će zbog ptičje gripe usmrtiti čak 300 tisuća kokoši

"U navedenim zonama s ciljem pravovremenog otkrivanja influence ptica i sprječavanja širenja bolesti ovlaštene veterinarske organizacije provodit će se daljnje mjere i aktivnosti", najavili su iz Ministarstva poljoprivrede, koje je osiguralo i pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti ptica.

Inače, početkom ovoga tjedan Državni je inspektorat objavio kako je njihova veterinarska inspekcija odmah po zaprimanju obavijesti o sumnji na pojavu influence ptica na gospodarstvu na području Zagrebačke županije provela mjere kontrole te stavljanja tog gospodarstva pod nadzor radi sprječavanja daljnjeg širenja bolesti životinja.

Na tom je gospodarstvu provedeno preventivno usmrćivanje sve peradi, a po podacima Državnog inspektorata ukupno je usmrćeno 145 životinja - 128 patki, 16 kokoši i guska te je neškodljivo zbrinuto 87 komada jaja, a gospodarstvo je pojačano dezinficirano.

To je treća pojava influence ptica u domaće peradi na području Republike Hrvatske u ovoj godini, naveli su iz Državnog inspektorata u priopćenju objavljenom početkom tjedna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a