Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
57 komentara

Pretražili avion predsjenika Bolivije, ni traga od Snowdena

Austrijske vlasti tvrde kako je Evo Morales pristao na pretragu aviona, a Bolivija je optužila Austriju za akt agresije i kršenje međunarodnog prava. Čekali su 13 sati

Reuters
Foto: Reuters
57 komentara

Bolivija je optužila Austriju za akt agresije i kršenje međunarodnog prava zato što su pretražili avion bolivijskog predsjednika u srijedu. Optužili su Washington za prisilno slijetanje. Predsjednik Evo Morales 13 sati čekao je u Beču prije nego što je mogao poletjeti za La Paz. Austrijanci nisu pronašli trag da je Snowden u avionu. Tvrde da je Morales pristao na pretragu aviona.

Bolivijski zrakoplov  predsjednika Eva Moralesa prisilno je morao sletjeti u utorak zbog glasina da je Edward Snowden na letu. Bolivijski ministar obrane Ruben Saavedra rekao je za CNN kako Portugal nije dozvolio slijetanje u Lisabon da bi avion napunio gorivo. Francuske vlasti nisu dozvolile da avion uđe u njihov zračni prostor. 

- Posadi su rekli kako ne možemo sletjeti u Lisabon zbog tehničkih razloga. Krenuli smo prema Kanarskim otocima, ali Francuzi nisu dopustili prelijetanje također zbog 'tehničkih razloga'. 

Doveli u rizik Moralesov život

Kapetan je sugerirao da se vratimo u Beč iz sigurnosnih razloga - rekao je Saavedra i dodao kako su ovim činom doveli u rizik život predsjednika Moralesa. 

Nakon toga, Moralesovi pristaše prosvjedovali su ispred francuske ambasade u La Pazu.

- Rekli su nam da postoje neosnovane sumnje da je Snowden u avionu. Ne znamo tko je izmislio tu laž. Netko tko želi naškoditi našoj zemlji. Ova informacija koja kruži štetna je informacija koja će naškoditi ovoj zemlji - rekao je Saavedra i dodao kako vjeruje da se iza glasina krije američka vlada. 

'Morales je talac imperijalizma'

Bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera opisao je Moralesa 'taocem imperijalizma'. 

- Predsjednika je oteo imperijalizam i drže ga u Europi - rekao je i pozvao radnike diljem svijeta da prosvjeduju zbog ovakvog akta arogancije.

Američki zviždač Edward Snowden priznao je da je otkrio tajne dokumente američkog nadzornog programa i prijeti mu optužba za špijunažu. Poslao je molbe za politički azil u 21 zemlju, među njima je i Bolivija. 

Morales je rekao da će razmotriti Snowdenovu molbu za azil

Morales, ljevičarsko orijentirani predsjednik, koji često kritizira SAD, sudjelovao je u Rusiji na konferenciji o izvozu plina. Za Rusija News rekao je kako će razmotriti molbu za azil. Međutim, bolivijske vlasti naglasili su kako su optužbe da je zviždač na letu neosnovane.

- Ne možemo lagati međunarodnoj zajednici prevozeći putnika-duha - rekli su. 

Na kraju sletjeli tek u Austriji

Sletjeli su u Austriji jer su u drugim zemljama dozvolili prelijetanje samo ako prije toga pretraže zrakoplov. Bolivija to nije željela dopustiti. 

- Ne pristajemo na nikakve oblike ucjene - rekao je potpredsjednik. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message