Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
362 komentara

Zbog Todorića imamo manje novca za naše buduće mirovine

Fondovi ulažu u obveznice i dionice i cilj im je povećati buduće mirovine, ali kriza u Agrokoru je zasad srušila vrijednost njihove imovine, što smanjuje iznos koji mogu isplatiti budućim umirovljenicima

Foto: PIXSELL/24sata
362 komentara

Šokiralo me kad sam dobila izvješće AZ mirovinskog fonda jer mi je ukupni iznos u odnosu na prošli mjesec manji oko 2000 kuna. Objasnili su mi da je to zbog Agrokora i stanja na tržištu dionica. Pa baš hvala premijeru da ima sve pod kontrolom i da se brine za nas koji nećemo imati niti saborske niti povlaštene mirovine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naša čitateljica koja nam je poslala ovaj komentar nije jedina. Svi radnici koji mjesečno izdvajaju pet posto plaće u neki od obvezna četiri mirovinska fonda, mogu očekivati više manje slična izvješća. Drugi čitatelj nam je poslao izvješće koje pokazuje da je u PBZ Croatia osiguranju od početka veljače izgubio oko 1500 kuna.

Fondovi ulažu u obveznice i dionice i cilj im je povećati buduće mirovine, ali kriza u Agrokoru je zasad srušila vrijednost njihove imovine, što smanjuje iznos koji mogu isplatiti budućim umirovljenicima. Mirovinski fondovi su ulagali od Agrokorovih kompanija ponajviše u Ledo. Navodno su kupovali prije četiri godine dionice po 8000 kuna za komad, a u petak su vrijedile oko 3100 kuna.

Po broju dionica koje su imali, najveći gubitnik je AZ mirovinski fond sa 189 milijuna kuna, slijedi Raiffeisen s 92 milijuna, a zatim PBZ CO s oko 80 milijuna. Četvrti fond, Erste, više nema dionica Leda.

U drugim Agrokorovim tvrtkama i nema mirovinskih fondova, ali kako je kriza u Agrokoku srušila vrijednost svih dionica na burzi, tako je pala i njihova vrijednost. Koliko su fondovi od početka godine izgubili na tržištu, nema pouzdanih podataka, ali se navodno radi o oko dvije milijarde kuna. Sve se može nadoknaditi, ako i kad dionice jednom opet porastu. Dobro je što mirovinski fondovi smiju u samo manjem dijelu kupovati dionice upravo kako ne bi ugrozili buduće mirovine. Roman Rinkovac iz brokerske kuće Credos objašnjava da je kriza u Agrokoru trenutačno srušila vrijednost dionica, ali da fondovi ulažu dugoročno. Možda se vrijednost tvrtki i vrati.

- Prvo su počele padati obveznice Agrokora, a onda je uslijedio pad dionica. Svaki fond menadžer ima upute kako se ponašati, a neki mirovinski fondovi su prodali dionice, neki su zadržali. Svoje odluke trebaju objasniti vlasnicima. Kod nas općenito vlada euforija ili panika na tržištu - komentira Rinkovac.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message