News

Komentari 47

"Žbuka se mogla srušiti i na djecu, a nitko na to ne reagira"

"Žbuka se mogla srušiti i na djecu, a nitko na to ne reagira"

Dijelovi stropa pred dječjom ambulantom u zagrebačkom Voltinom ljušte se i padaju već nekoliko dana, ali nitko ne reagira. Čitatelj ističe da nitko nije očistio ni otpalu žbuku

Sa stropa Službe za školsku i adolescentsku medicinu “Andrija Štampar” u zagrebačkom naselju Voltino, s vanjske strane zgrade otpao je četvorni metar žbuke. Niz galeriju oko zgrade se slijevala voda.

Iako je naš čitatelj to primijetio još u jutarnjim satima, do poslijepodne nitko još nije očistio nastali kaos. Ambulanta je u ponedjeljak radila u jutarnjem terminu do 14.30 sati, nakon čega su svi otišli kući, ostavivši dotrajali strop na kojem se vide trulež i vlaga nezaštićenim tako da mu je svatko mogao prići. Problem očito nitko od zaposlenih nije prijavio nadležnima.

- Već 50 godina živim u Voltinom i uvijek viđam djecu kako se igraju na toj galeriji. Ne mogu ni zamisliti do kakve je tragedije moglo doći da se neko dijete našlo tamo kada je otpala žbuka - rekao je čitatelj Božidar Petrina. Dodao je kako je prve komade žbuke koja je otpala uočio još prije osam dana. Budući da na tom potezu svakodnevno šeće psa, pratio je kako će se odvijati situacija.


- Ne samo da nitko nije reagirao da se taj strop popravi, već nisu ni počistili žbuku. Svaki se dan postupno urušavao komad po komad žbuke, a danas je bilo najgore. Siguran sam da je otpalo oko 300 kila žbuke. Na tlu je bilo deset centimetara pijeska i kamenja - ogorčen je Božidar. U Uredu ravnatelja u Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Šampar” na Mirogojskoj cesti poručili su da će se raspitati o čemu je točno riječ. Odmah su na teren poslali voditelja Odjela za tehničke poslove i javili nam da je navedeni prostor u vlasništvu Doma zdravlja Zagreb – Zapad. Unatoč brojnim pozivima, od njih nismo mogli dobiti komentar.

- Budući da su meteorolozi za idućih nekoliko dana najavili kišu, situacija će, ako se strop ne sanira, biti sve gora i gora - rekao je čitatelj. Prolaznici koje smo zatekli komentirali su kako je galeriju svakako trebalo ograditi na način da djeca tamo ne mogu prići.

U šibenskoj Općoj bolnici prije nekoliko dana urušio se strop u prostoriji gdje se nalazi CT uređaj, a srećom ozlijeđenih nije bilo. Jedna je pacijentica samo nekoliko trenutaka prije toga ležala na stolu i liječnik ju je pregledavao.
Tamošnji su liječnici potvrdili da je žbuka stara 30 godina i u sebi ima olova.

Brojne hrvatske bolnice nalikuju na one iz horor filmova, u njima sve trune...

Novine 24sata već su prošle godine upozorila na katastrofalno stanje hrvatskih bolnica. Jedna od takvih je, primjerice, šibenska bolnica u kojoj po infuzijskim otopinama, injekcijama, cjevčicama, oralnim lijekovima sa zidova i stropa stalno pada žbuka i prašina. Ništa bolje nisu ni pulska psihijatrija i dijaliza na kojima sve prokišnjava.

Najčitaniji članci