Obavijesti

News

Komentari 20

Zdravko Marić: Ključni izazov je smanjenje uvozne ovisnosti

Zdravko Marić: Ključni izazov je smanjenje uvozne ovisnosti
1

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko podsjetila je na tri fokusa na kojima se temelji poslovanje te institucije, a to su potpora izvoznicima, europski fondovi i razvoj novih proizvoda

VIDEO

Smanjivanje uvozne ovisnosti hrvatskog gospodarstva ključni je makroekonomski izazov, rekao je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na konferenciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) o poticanju izvoza.

Struktura hrvatskog gospodarstva i dalje otkriva poprilično visoku uvoznu ovisnost, kaže Marić i ističe da se to može smanjiti samo jačanjem domaće proizvodnje, posebice izvozno orijentirane, te one koja stvara nove i dodane vrijednosti, bez kojih, kako je rekao, teško možemo očekivati značajnije iskorake.

Kako navodi Marić, analizira strukture hrvatskog gospodarstva s rashodne strane pokazuje zadovoljavajuću domaću potražnju i sentiment potrošača, a prisutan je i rast plaća i zaposlenosti, investicija i izvoza. 

No rast domaće potražnje i izvoza povlači i rast te uvozne komponente, upozorava Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaže da izvoznici trebaju raditi što i dosad, odnosno nuditi konkurentne proizvode i usluge, a da im HBOR i Vlada trebaju dati što je moguće veću podršku.

Marić pozvao Vujčića da nešto poduzme, ne da smo upozorava
Marić pozvao Vujčića da nešto poduzme, ne da smo upozorava

Tu apostrofira porezne izmjene te neporezno i administrativno rasterećenje, a ističe i važnost stabilnih javnih financija.

Smatra da postoje dobre osnove za daljnji iskorak hrvatskog gospodarstva te ocjenjuje da se sadašnjim rastom oko tri posto - iako je na zdravim osnovama - ne treba zadovoljiti u srednjem i duljem roku.

HBOR lani gospodarstvenike podržao s 8,4 milijarde kuna

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko podsjetila je na tri fokusa na kojima se temelji poslovanje te institucije, a to su potpora izvoznicima, europski fondovi i razvoj novih proizvoda.

Tako je tijekom 2018. godine HBOR gospodarstvenike podržao s 8,4 milijarde kuna, što je 13 posto više u odnosu na godinu ranije.

Hrvatskim izvoznicima je odobreno ukupno 5,63 milijarde kuna sredstava, 23 posto više u odnosu na 2017. godinu, dok je za kreditiranje projekata sufinanciranih iz fondova EU-a tijekom prošle godine odobreno 420 posto više sredstava, a ona dosežu 860 milijuna kuna.

HBOR je lani ostvario i rekordan iznos osiguranja izvoznog prometa, pri čemu je podržao izvoz hrvatskih roba i usluga za 654 izvozna posla u 51 državu svijeta, te osigurao izvozni promet u visini od 2,7 milijardi kuna.

Marić: Najbitnije je da će mladi osjetiti porezno rasterećenje
Marić: Najbitnije je da će mladi osjetiti porezno rasterećenje

Kada je riječ o novim proizvodima, navodi Perko, tu su krediti za investicije po kamatnim stopama od 1,3 posto, zatim za pripremu izvoza od 1,75 posto, nov proizvod je i onaj koji se odnosi na osiguranje portfelja kredita, a tu su i razni financijski instrumenti, ELENA program, kao i venture capital i private equity fondovi.

U pogledu budućnosti, Perko apostrofira i implementaciju nove strategije HBOR-a za buduće petogodišnje razdoblje, koji bi trebala biti usvojena do kraja godine, a naglasak stavlja i na InvestEU, novi program Europske komisije za novo višegodišnje financijsko razdoblje. Kaže da je tu HBOR vrlo aktivan, jer on predstavlja temelj za budući rast i razvoj Hrvatske. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag