Obavijesti

News

Komentari 1

Zdravstvene tegobe branitelja veće su od onih opće populacije

Zdravstvene tegobe branitelja veće su od onih opće populacije
1

Predsjednik Humanitarne udruge „Branitelj pomaže branitelju“ Željko Miškulin pojasnio je da je projekt pokrenut kako bi pomogli teško bolesnim hrvatskim braniteljima, prvenstveno u palijativnom stanju

VIDEO

Prosječna dob hrvatskog branitelja je oko 56 godina, no nažalost to se mijenja jer oni koji su stariji umiru, a njihove su zdravstvene tegobe veće nego onih u općoj populaciji Hrvatske, rekao je na tribini u Osijeku državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Časni sude, smanji nam kaznu, mi smo branitelji: 'Na temelju toga im treba i teža kazna!' 00:57

Na javnoj tribini o zdravstvenoj, psihološkoj i palijativnoj pomoći hrvatskim braniteljima pod nazivom „Uz heroje do groba“ koju je u srijedu u Osijeku organizirala Humanitarna udruga „Branitelj pomaže branitelju“, Janović je ocijenio da zbog starosti hrvatskih branitelja problemi vezani uz palijativu društvo tek čekaju. Zbog toga je važno krenuti na vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mi već danas imamo branitelje kojima je potrebna palijativna skrb, ali ne u toj mjeri u kojoj će to biti za pet godina. U skladu s time pomiče se fokus trenutačnih aktivnosti s razvoja klasičnih veteranskih centara rehabilitacijskog tipa, kao što su centri u Šibeniku, Sinju, Petrinji, Daruvaru, i usmjeravaju ka ustanovama za trajnu skrb, koju bi omogućili braniteljima za koje se obitelji ne mogu brinuti ili koji nemaju mogućnost smještaja, dodao je.

Pomoć stiže za 90 sekundi: Reportaža iz izraelske hitne koju Vili Beroš mora pročitati
Pomoć stiže za 90 sekundi: Reportaža iz izraelske hitne koju Vili Beroš mora pročitati

Janović ističe da liste čekanja nisu duge, da ih se kontrolira i da se uspijevaju brinuti za braniteljsku populaciju, ali zbog same prirode starenja te potrebe će rasti u vremenu koje dolazi.

Na upit o preventivnim pregledima Janović smatra da bi na papiru trebali biti zadovoljni, ali da nikada nisu zadovoljni ni kada je odziv dobar.

"Poslali smo preko 200 tisuća poziva za branitelje a odazvalo nam se oko 90 tisuća što je jako veliki broj za hrvatske uvjete", rekao je. Napominje kako bi naravno željeli da ih je 190 tisuća, jer kada je u pitanju zdravlje hrvatskih branitelja motivacija im je jako velika.

Lova iz plana oporavka: Čak pola milijarde kuna manje će ići za zdravstvo nego u turizam
Lova iz plana oporavka: Čak pola milijarde kuna manje će ići za zdravstvo nego u turizam

Projekt „Branitelj pomaže branitelju“

Predsjednik Humanitarne udruge „Branitelj pomaže branitelju“ Željko Miškulin pojasnio je da je projekt pokrenut kako bi pomogli teško bolesnim hrvatskim braniteljima, prvenstveno u palijativnom stanju.

Projekt je prije četiri godine pokrenut na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i bio je usmjeren teško oboljelim hrvatskim braniteljima i obiteljima branitelja slabog imovinskog stanja.

Na području cijele Hrvatske među članovima Udruge imaju 40-tak branitelja u palijativnoj skrbi no ta brojka nije konstantna.

U posljednja dva mjeseca umrlo je osam branitelja, a najčešća oboljenja su karcinomi, srčani i moždani udari, zatim demencija i problemi s PTSP-em što dovodi do drugih bolesti koje uzrokuje psihičko stanje, rekao je.

Liječnica rekla da je zdravstvo u k*** pa kod Stankovića poručila 'Dobiti specijalizaciju je lutrija!'
Liječnica rekla da je zdravstvo u k*** pa kod Stankovića poručila 'Dobiti specijalizaciju je lutrija!'

Miškulin upozorava da kao udruga ne mogu pružiti palijativnu skrb bez zdravstvenih djelatnika i zato su ostvarili suradnju s Domom zdravlja Vukovar.

"Svoje smo članove i volontere dali u palijativni tim DZ-a Vukovar gdje radimo zajednički", rekao je. Ističe kako imaju dobru suradnju s zagrebačkim Institutom zdravlja, Medicinskim fakultetom, Hrvatskom liječničkom komorom.

Dr. Veljko Đorđević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podsjeća da se prije desetak godina mnogo govorilo kako su hrvatski branitelji zdravi kao i opća populacija.

Tada smo javno krenuli s preventivnim pregledima hrvatskih branitelja koji su bili na bojištima, i na svu sreću da smo to učinili jer statistika je porazna, naglašava Đorđević. Ističe da je i tada bilo pokušaja da se ti preventivni pregledi ubace u neke privatne klinike.

Jurković: Zdravstveni sustav do lipnja stvarao 100 milijuna kuna novog duga mjesečno
Jurković: Zdravstveni sustav do lipnja stvarao 100 milijuna kuna novog duga mjesečno

Bitno je da branitelji sudjeluju u palijativnoj skrbi za branitelje jer većina njih ima određene psihološke probleme koje su spremni javno otvoriti i komunicirati s osobama sebi sličnima, osobama s kojima su proveli određeni broj mjeseci i godina zajedno na bojištima prije nego nekoj osobi koja o tome ništa ne zna, rekao je dr. Đorđević.

Mato Lukić, zamjenik osječko-baranjskog župana iznio je podatak da je u četiri i pol godine na području Županije umrlo 1700 branitelja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović