Obavijesti

News

Komentari 40

Žele da naše tvrtke budu u prednosti kod obnove Zagreba

Žele da naše tvrtke budu u prednosti kod obnove Zagreba
4

Kao što će zakon o obnovi neke staviti van funkcije, Marija Čagalj misli da je moguće urediti i da se hrvatskim tvrtkama i hrvatskim proizvodima da prednost u obnovi Zagreba koja će trajati godinama

VIDEO

Vlada će pokušati "omekšati" Europsku komisiju kako bi Hrvatskoj dozvolila da u obnovi Zagreba nakon potresa preferira proizvode hrvatskih kompanija - građevinski materijal i stolariju, boje i fasade te ostalo. Ideja je Hrvatske gospodarske komore (HGK) da se u Zakon o obnovi oštećenih zgrada na području Zagreba i okolice, koji je u nastajanju, uvrsti odredba prema kojoj bi prednost u nabavi imali hrvatski proizvodi. HGK već nekoliko godina ima katalog u kojem je oko 3000 hrvatskih proizvođača, a sad mu se u sve većem broju priključuju i proizvođači građevinske opreme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

- Imamo gotovo 500 tvrtki s domaćim proizvodima od drva, stakla, kamena, proizvođača betona i gipsa, boja, lakova. Njihov broj nije dostatan za obnovu Zagreba, koja će trajati i deset godina, ali to ne znači da s eu međuvremenu neće pojaviti i nove tvrtke, kaže potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, čija je ovo ideja. Uspjela se izboriti da trgovine građevinskom opremom ostanu otvorene u epidemiji pa se nada da će zaživjeti i ovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Milan Bandić: Nisam optužio građane da su krivi za potres
Milan Bandić: Nisam optužio građane da su krivi za potres
Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici

- Svjesna sam da Zakon o javnoj nabavi ne trpi favoriziranje bilo koga na jedinstvenom EU tržištu, ali budući da će novi zakon o obnovi Zagreba i okolice staviti van funkcije neke druge postojeće zakone, vjerujem da je moguće i da se hrvatskim proizvodima u obnovi da prednost. Prva nam se javila Samoborka, domaća tvrtka za proizvodnju fasadnih boja, spremna pomoći ljudima svojim popustima, kaže Čagalj. Podsjeća da će EU progledati javnoj nabavi kroz prste kad je u pitanju nabava opreme za borbu protiv korona virusa pa vjeruje da će to biti slučaj i sa obnovom nakon potresa.

Iz Ministarstva graditeljstva Predraga Štromara odgovaraju kako je ovo prilika za našu građevinsku industriju i operativu te je preporuka projektantima da koriste hrvatske proizvode.

Štromar i ekonomisti: Ne treba nam 'Čačićev porez' za obnovu
Štromar i ekonomisti: Ne treba nam 'Čačićev porez' za obnovu

- Postoji prostor da se pokušamo izboriti za prednost domaćeg proizvoda. Iz HGK je već na prvom sastanku vezanom za zakon došao takav prijedlog te ćemo u suradnji s Ministarstvom gospodarstva u novi zakon ugraditi  sve što je u skladu s mogućnostima - kažu kod Štromara.

Podneseno je više od 25.000 zahtjeva za procjenu štete od potresa, a sve će te objekte trebati u većoj ili manjoj mjeri sanirati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti