Obavijesti

News

Komentari 132

Žele krvnika 'izvući' iz Haaga: Srbija jamči, a i Rusi se nude...

Žele krvnika 'izvući' iz Haaga: Srbija jamči, a i Rusi se nude...
1

Može li Ratko Mladić, kao i Vojislav Šešelj, završiti na slobodi u Srbiji? Iako se o tome šuška, odvjetnik Nobilo smatra da je to nemoguće: 'Nema šanse, on će ostatak života provesti u ćeliji'

VIDEO

Ratko Mladić, kojeg je Haški sud u srijedu nepravomoćno osudio na doživotni zatvor zbog genocida i niza drugih gnjusnih zločina, nada se da bi mogao završiti na liječenju u Srbiji.

Njegov sin Darko Mladić jadao se da je njegovu ocu za obranu u fokusu zdravlje i borba kako bi doveli srpske liječnike da ga pregledaju. Počeli su se “vaditi” da je na djelu “velika opstrukcija oko prava na liječenje” i pokušaj da se spriječi da ga pregledaju liječnici neovisno od Tribunala i daju svoje mišljenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

Sam Ratko Mladić tješio se da je ovo tek prvo poluvrijeme i da se neće predati u borbi za “istinu”. Njegovu.

Da je projekt “izvlačenja” Ratka Mladića iz pritvora u Scheveningenu odavno počeo, dokazuje i službena politika Srbije.

Ministrica pravosuđa u srbijanskoj vladi, Nela Kuburović, napomenula je da vlada Srbije i dalje pruža jamstva za liječenje u Srbiji Ratku Mladiću jer mu je zdravlje narušeno zbog moždanih udara. Ta su jamstva prethodno usvojili na sjednici vlade u listopadu, a podrazumijevaju Mladićevo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja, uz jamstva da Mladić za to vrijeme neće pobjeći. Čak bi ga, kao vojnog dužnosnika, mogli liječiti na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu.

Mediji u Srbiji pozivaju se na slučaj u kojem je Haški tribunal na privremenu slobodu zbog liječenja pustio Vojislava Šešelja 2014. u Srbiju, zbog raka na crijevu i metastazama na jetri.

Šešelj sad nastupa u medijima, širi mržnju, divlja, a drugostupanjska presuda najavljena je za 13. prosinca ove godine pred Mehanizmom za međunarodne tribunale - pravnim nasljednikom Haškog suda.

Šešelj je već najavio da neće biti na izricanju presude, a Mehanizam mu je imenovao pravnog zastupnika. U odluci sudac Theodore Meron navodi da će pravni zastupnik imati pravo štititi proceduralna prava Šešelja tijekom rasprave. Taj zastupnik neće moći ulaziti u srž predmeta, odnosno neće moći “u Šešeljevo ime odgovarati na bit žalbe tužiteljstva”.     

Većinom glasova Haški tribunal je 31. ožujka 2016. oslobodio Šešelja krivnje za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Za Mladića se ne zauzima samo Srbija. Rusija je u ožujku 2017. i službeno izvijestila Haški tribunal da je spremna pružiti smještaj i medicinski tretman Ratku Mladiću. To je potvrdila Viktorija Gončarova, šefica pravne grupe pri ruskom veleposlanstvu u Nizozemskoj. No Tribunal je taj prijedlog odbio.

Treći je scenarij Biljane Plavšić. Nju je Tribunal u veljači 2003. osudio na 11 godina zatvora za progone nesrpskog stanovništva u BiH. Plavšićeva je prethodno priznala krivnju za progon Bošnjaka i Hrvata na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, zbog čega je oslobođena ostalih točaka optužnice, uključujući i genocid.

Nakon presude Plavšićeva je zatražila da kaznu služi u švedskom zatvoru Hisenbergu, a Tribunal joj je izašao u susret zbog poznih godina, narušenog zdravlja, ali i činjenice da je zločin priznala. Mladić posljednji uvjet ne ispunjava jer nije priznao krivnju, a teško da će je i priznati. Čak se hvali svojim ratnim putem.

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic reacts in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia in the Hague

Anto Nobilo, odvjetnik s bogatim iskustvom u haaškim predmetima, pojašnjava nam da krvnik Mladić, dok čeka pravomoćnost presude, može boraviti u haškom pritvoru u Scheveningenu ili tražiti da ga pošalju u jedan od zatvora u Europi koji imaju ugovor s Haškim tribunalom.

- To nije nijedan zatvor u Srbiji. Ako mu potvrde presudu, šalju ga na izdržavanje kazne opet u jedan od tih zatvora koji su napravili ugovor s Haškim tribunalom te će u njemu imati isti tretman kao i drugi osuđenici u toj zemlji. Za pomilovanje ili bilo kakvu promjenu u izdržavanju kazne mora dobiti odobrenje Haškog suda ili njegova pravnog sljednika budući da se on sad gasi - objasnio je Nobilo. Što se tiče eventualnog prebacivanja u neki od ruskih zatvora, teoretski je moguće, ali Tribunal je to već odbacio.

Šešeljev scenarij, dodaje Nobilo, nije moguć.

- Šešelja je sud faktički pustio jer mu ne mogu presuditi. On nije bio zapovjednik te, iako je palio situaciju, huškao i širio mržnju, ne postoji mehanizam na temelju kojeg bi sud mogao osuditi intelektualne začetnike zločina. On je potpirivao na općoj razini, ali njegove riječi i djela ne mogu se dovesti u vezu s konkretnim zločinom. To je vrlo specifična situacija - kaže Nobilo.

Smatra kako nema šanse da se to dogodi s Mladićem jer je on odgovoran za smrti i ostatak života provest će u zatvoru.

Ako ga i kojim čudom, što je malo vjerojatno, oslobode, čeka ga DORH-ova optužnica. Počevši od 1991. godine pa nadalje, više je nadležnih županijskih državnih odvjetništava pokrenulo kaznene postupke protiv Ratka Mladića zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

FILE PHOTO: Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je 22. svibnja 1992. optužnicu protiv Mladića te još devet okrivljenika zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te ga je 8. srpnja 1992. Okružni sud u Šibeniku kaznio, s još šest okrivljenika, kaznom zatvorom u trajanju od 20 godina.

A DORH je podigao optužnice i za niz njegovih zločina od 1991. pa do 1995. godine od zadarskog, splitskog, šibenskog zaleđa do Slavonije.

Tako da će ratni zločinac Ratko Mladić doživotno biti zatvorenik, pa i ako umre prije donošenja drugostupanjske presude.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca