Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Prosvjed Zelene akcije protiv eksploatacije nafte iz Jadrana

Aktivisti Zelene akcije zahtijevaju hitnu tematsku sjednicu Sabora, preispitivanje planiranih ugovora te ozbiljnu istragu na osnovu čega su izabrani baš takvi postupci

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Aktivisti Zelene akcije, u suradnji sa Zelenim forumom, u četvrtak su prosvjedovali ispred Banskih dvora nezadovoljni namjerom Vlade za izdavanjem koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu.

- Ovdje smo da bi upozorili na neprihvatljivost i štetnost potencijalnih ugovora sa koncesionarima za vađenje nafte u Jadranu. Procedura kojom se vodi taj proces je manipulativna i netransparentna. Javnost ima pravo biti puna sumnje zbog čega se svega 55 posto dobiti od eventualne nafte planira uzimati za proračun, dok Crna Gora planira između 65 i 75 posto prihoda od eventualne nafte. Nama je potpuno neprihvatljivo i da 100 posto ide u proračun jer smatramo da neće pokriti potencijalne rizike i štete, ali činjenica da se pogoduje potencijalnim koncesionarima s tako malim postotkom udjela prihoda za proračun u eventualnoj raspodjeli dobiti budi sumnju u korupciju i pogodovanje investitorima - rekao je Toni Vidan, voditelj energetskog projekta Zelene akcije.

Aktivisti Zelene akcije zahtijevaju hitnu tematsku sjednicu Sabora, preispitivanje planiranih ugovora te ozbiljnu istragu na osnovu čega su izabrani baš takvi postupci.

Vidan ne odbacuje ni mogućnost prikupljanja potpisa za raspisivanja referenduma, ali smatra da je još prerano.

- Na žalost, budući da su odgovorne institucije zakazale u ovom slučaju, bojim se da će u budućnosti biti neophodno ići na referendum. U ovom trenutku smatramo da javnost još nije upoznata sa štetnostima i potencijalnim opasnostima ovog projekta, tako da nam se čini da je još rano za referendum.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message