Obavijesti

News

Komentari 0

Zelenskij na parlamentarnim izborima želi učvrstiti vlast

Zelenskij na parlamentarnim izborima želi učvrstiti vlast
3

Zelenskij se nada da njegova stranka Sluga naroda, nazvana po sitcomu u kojemu je glumio predsjednika, može osigurati kontrolu u parlamentu zahvaljujući gnjevu javnosti zbog korupcije i niskog životnog standarda

VIDEO

Tri mjeseca nakon što je pobijedio na ukrajinskim predsjedničkim izborima, bivši komičar Volodimir Zelenskij nada se da će njegova stranka pobijediti na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju i učvrstiti njegovu vlast, javljaju svjetske novinske agencije.

Zelenskij se nada da njegova stranka Sluga naroda, nazvana po sitcomu u kojemu je glumio predsjednika, može osigurati kontrolu u parlamentu zahvaljujući gnjevu javnosti zbog korupcije i niskog životnog standarda u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja.

Ankete pokazuju da je to moguće, jer je ona najpopularniji politički pokret u zemlji. 

Četrdesetjednogodišnji glumac bez prijašnjeg političkog iskustva šokirao je Ukrajinu u travnju postavši najmlađim postsovjetskim čelnikom. 

On trenutačno dijeli vlast s vladom i zastupnicima koji su većinom odani njegovom prethodniku Petru Porošenku.

"Moći ćemo sastaviti normalni parlament s pravim profesionalcima", rekao je Zelenskij u video obraćanju u utorak, a prenosi AFP.

Između 42 i 52 posto Ukrajinaca koji su već odlučili kome će dati potporu na izborima, rekli su da je njihov izbor stranka Sluga naroda, pokazuju ankete.

Tkogod pobijedi na izborima naslijedit će zemlju koja je u središtu spora između Zapada i Moskve zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i njezine uloge u sukobu na istoku Ukrajine, u kojemu je izgubilo život 13.000 ljudi u zadnjih pet godina.

Međutim, raširena korupcija najviše muči Ukrajince, čak više od sukoba u Donbasu i odnosa s Rusijom.

Zelenskij i njegova nova vlada također će morati provesti reforme dogovorene s međunarodnim donatorima kako bi osigurali milijarde dolara novih zajmova i održali gospodarstvo stabilnim.

Jedna od njegovih prvih odluka nakon što je preuzeo dužnost bila je da se iseli iz zgrade u kojoj su stolovali bivši predsjednici, što je označilo simboličan prekid sa starom politikom - baš kao što je učinio njegov fiktivni predsjednik iz televizijske serije.

Irina Bekeškina, direktorica Zaklade za demokratske inicijative sa sjedištem u Kijevu, izjavila je da je Zelenskij "san" za birače, ali da nije jasno kakva će biti stvarnost. 

San je da će "ta stranka biti  potpuno drugačija od bivše političke elite. Da će Sluga naroda stvarno služiti narodu", kazala je.

'Apsolutno novi ljudi'

Candidate Zelenskiy kisses his wife Olena following the announcement of an exit poll in Ukraine

Parlamentarni izbori bili su predviđeni za listopad, ali je Zelenskij odmah po preuzimanju dužnosti sazvao prijevremene izbore kako bi učvrstio svoju vlast.

Očekuje se da će ti izbori promijeniti sastav parlamenta u kojem sada dominira stranka Zelenskijevog prethodnika Porošenka.

"To će biti apsolutno novi ljudi", rekla je Bekeškina za AFP. "I to je ono što birači žele."

Još jedan protusistemski političar, rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk, također se nada dobrim rezultatima na izborima. Njegovoj nedavno osnovanoj stranci Golos raste popularnost i mogla bi ući u parlament. Ankete joj daju između četiri i devet posto.

Ukupno 225 od 424 člana parlamenta bira se sa stranačkih lista, dok se ostali izravno biraju. Izborni prag za ulazak u parlament je pet posto.

Nedostatak iskustva

Ukraine

Proruska stranka Oporbena platforma - Za život druga je najpopularnija u ispitivanjima javnog mišljenja koja joj daju 14 posto potpore birača.

Član stranke Viktor Medvedčuk, koji tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri, mogao bi se vratiti u parlament nakon dugog odsustva. 

Porošenkova stranka, koja je nakon 'makeovera' preimenovana u Europsku solidarnost, i stranka bivše premijerke Julije Timošenko imaju do devet, odnosno do sedam posto potpore.

Iako neki analitičari strahuju da bi mogao nastati kaos zbog neiskusnih zastupnika u novom sazivu parlamenta, mnogi Ukrajinci se nadaju novim licima.

"Iskustvo nije glavna stvar, nedostatak iskustva u korupciji je važniji", kaže Valentin, radnik u tvornici u Kijevu koji planira glasati za Zelenskijevu stranku. (hru)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21