Obavijesti

News

Komentari 250

'Želim nazad svoj život, da mi ne dobacuju - lopove, jazavče'

'Želim nazad svoj život, da mi ne dobacuju - lopove, jazavče'
8

Neću više gurati nos gdje mu nije mjesto, poštujem instituciju pravne države. Ljudski ću reći, skrušeno: Želim nazad svoj život, to mi je najvažanije, kazao je Saucha

VIDEO

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Saucha komentirao je najnovije događaje u aferi dnevnice.

POGLEDAJTE LIVE:

Saucha uživo o aferi Dnevnice Reporteri: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Wednesday, March 8, 2017

Upitan kako je došao do novih saznanja, Saucha je objasnio:

"Radi se o dokumentu koji se nalazio u spisu, koji je meni kao okrivljeniku bio dostavljen. On je bio priložen u jednom od putnih naloga, to je interni dokument Ureda za opće poslove, to je popis svih putovanja u 2016. Prva stranica nije bila toliko čudna, ali na drugoj mi je pažnju privuklo ime osobe s kojom sam radio četiri godine, znao sam da nije putovala, bilo je čudno da se praksa promijenila. Riječ je o putovanjima u Ženevi, Zurich, Bern...Nije mi bilo teško zaključiti da se ta praksa, za koju sam ja jedini osumnjičenik, nastavila i u mandatu iduće vlade. Ja ne mogu provoditi istragu, zahtijevati uvid u neke dokumente, dosta dugo sam razmišljao kako ću doći do potvrde neke od tih osoba, da mi kažu jesu li išli na putovanja. Prošli petak pristupio sam jednoj od tih osoba i pitao "Jeste li bili više puta u Švicarskoj?", a ona je odgovorila: "Ja? Ne", rekao je Saucha.

"Nikada nisam potpisao ni jedan od putnih naloga. Otišao sam osobno do Uskoka, s obzirom da je bilo 17 sati, nije bilo nikoga pa su me uputili u I. policijsku postaju. Inzistirao sam da se o tome obavijesti Uskok odnosno da ti dokumenti do ponedjeljka nestanu", dodao je.

"Sva tijela progona dužna su prikupljati sve dokaze kako one koji idu na štetu, tako i na korist okrivljenika. Treba utvrditi jesu li se takve situacije dogodile i kasnije. Ja mogu samo spekulirati u kojem su trenutku informacije došle do osoba u Uredu premijera. Vjerujem da je interna kontrola provedena. Premijer nije rekao ništa što se ne poklapa s onim što sam ja rekao. Uskok se obavijestio, ja sam rekao da ću doći podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Meni u ovom trenutku je nebitno tko će si za ovo pripisati zasluge, ja sam nezavisni zastupnik, ali u ovom trenutku još okrivljenik", rekao je Saucha.

Komentirao je konferenciju za medije koju su održali premijer Andrej Plenković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan gdje su otkrili nove informacije o aferi.

"Uskok je taj koji vodi slučaj, to je u njihovim papirima bilo mjesec dana i onda glavni državni odvjetnik dolazi na pressicu i kaže: "Hvala premijeru što mi je ukazao na taj podatak". Nalaz revizije bio je prisutan pet mjeseci u javnosti, nitko nije reagirao dok mediji to nisu prokljuvili. To je trebao biti posao onih koji to rade i koji su za to plaćeni", kazao je.

"Nisam primijetio da on govori o mom slučaju. Što se tiče pressice o kojoj se digla dosta buke, izuzev, prisutnosti gospodina Cvitana, meni je normalno da je premijer odlučio nešto reći, da obavijesti javnosti".

Saucha nije želio komentirati dolazak glavnog državnog odvjetnika na konferenciju za medije, ali je istaknuo još jednom da ga ne istražuje Cvitan, nego Uskok.

"Za mene ova priča nije gotova, ali ja neću vršiti pritisak na nikoga, neka ja budem pod istragom dok se ona ne dovrši, a onda će državni odvjetnik odlučiti hoće li se protiv mene dići optužnica".

Komentirajući misli li da je netko drugi kriv, Saucha kaže:

"Neću se naslađivati ničijom nesrećom, tkogod je to napravio nije napravio bezveze, uvijek postoji neka životna priča". 

Što se tiče tajnice Sandre Zeljko, Saucha nije želio odgovoriti smatra li je krivom.

"Iz moje pozicije, da to govorim, bilo bi neprimjereno, neumjesno i pogrešno, Neću dati nikakav odgovor", kazao je.

"Neću više gurati nos gdje mu nije mjesto, poštujem instituciju pravne države. Ljudski ću reći, skrušeno: Želim nazad svoj život, to mi je najvažnije, želim se vratiti normalnim aktivnostima, želim hodati gradom dignute glave, bez da mi itko dobacuje lopove, jazavče".

Upitan, hoće li tužiti državu ispostavi li se da nije kriv, Saucha je odgovorio:

"Neću tužiti državu, ja sam saborski zastupnik, bio sam četiri godine u Uredu premijera, meni je država uvijek bila na prvom mjestu. Ja ne prejudiciram, ja znam da nisam kriv, ali institucije će odraditi svoj posao, Kad bi svatko za ovako nešto tužio, onda ti koji bi trebali raditi svoj posao, ne bi ga više radili, onda bi se kočili pod prijetnjom da će biti tuženi, to su sve normalne procedure. Meni bi bilo  draže samo da su bili temeljitiji, da su provjerili dokaze. Ne zamjeram nikome. Meni je bitno da se to sve rasplete i da se s mog imena skine ljaga", zaključio je Saucha.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava