Obavijesti

News

Komentari 10

'Želimo mirno rješenje, ali ako je napad iz Irana, to znači rat'

'Želimo mirno rješenje, ali ako je napad iz Irana, to znači rat'

Rijad je odbacio tvrdnju pobunjenih Hutija u Jemenu da su oni izveli napad. SAD upire prst krivnje u Iran koji niječe bilo kakvu umiješanost u taj napad

Ako istraga pokaže da je prošlotjedni napad na saudijska naftna postrojenja došao iz Irana, Kraljevina Saudijska Arabija će to smatrati ratnim činom, no Rijad trenutno ide u smjeru mirnog rješenja, kazao je u nedjelju visoki saudijski dužnosnik.

- Smatramo Iran odgovornim (za napad) jer su projektili i dronovi ispaljeni na Saudijski Arabiju proizvedeni u Iranu i isporučeni iz Irana - kazao je za CNN ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

SAD se konzultira s Arabijom o suzbijanju prijetnja sa sjevera
SAD se konzultira s Arabijom o suzbijanju prijetnja sa sjevera

- Ali pokrenuti napad s vašeg teritorija, ukoliko to bude slučaj, stavlja nas u drugi položaj, to bi se smatralo ratnim činom - istaknuo je Jubeir.

Prema njegovim riječima, Rijad čeka rezultate istrage kojoj su se pridružili i strani stručnjaci.

U napadu na naftna postrojenja 14. rujna, uključujući i najveću rafineriju na svijetu, proizvodnja nafte se u Saudijskoj Arabiji bila trenutno prepolovila.

UN šalje u Saudijsku Arabiju stručnjake da istraže napade
UN šalje u Saudijsku Arabiju stručnjake da istraže napade

Rijad je odbacio tvrdnju pobunjenih Hutija u Jemenu da su oni izveli napad. SAD upire prst krivnje u Iran koji niječe bilo kakvu umiješanost u taj napad.

- Ukoliko Teheran nastavi tim putem, tada riskira da se protiv njega pokrene vojna akcija. No, nitko ne želi rat. Svi žele da se to mirno riješi, a kao krajnji rezultat Iran bi trebao raskrstiti sa svojim agresivnim postupcima - poručio je saudijski ministar.

Također je ocijenio da "popuštanje Iranu ne djeluje".

Saudijska Arabija tvrdi: Ovo su dokazi da nas je Iran napao
Saudijska Arabija tvrdi: Ovo su dokazi da nas je Iran napao

- Na primjer, pokušaj uspostave paralelnog financijskog sustava ili kreditne linije je popuštanje. To ih samo dodatno ohrabruje. Iranci moraju znati da će za svoje postupke snositi posljedice - rekao je šef saudijske diplomacije.

Saudijska Arabija je napade na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu ocijenila testom volje svjetske zajednice da očuva međunarodni poredak te će sljedeći tjedan na zasjedanju Opće skupštine UN-a pokušati oformiti ujedinjenu frontu po tom pitanju. (bs)