Obavijesti

News

Komentari 4

'Želimo novim zakonskim okvirom urediti tržište plina'

'Želimo  novim zakonskim okvirom urediti tržište plina'
1

Ministarstvo želi biti partner i podrška svim dionicima u tom procesu. Rezultati toga bit će mjerljivi u pozitivnom smislu, kako građanima, tako i distributerima i opskrbljivačima, kaže Čikotić

VIDEO

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike želi u sljedećem razdoblju novim zakonskim okvirom i akcijskim planom urediti tržište plina, razgovarajući sa svima u tom procesu i uvažavajući ulogu regulatora i ostalih dionika, odgovorio je u ponedjeljak državni tajnik u Ministarstvu Ante Čikotić distributerima i opskrbljivačima plina. 

- Razgovarajući sa svima u ovom procesu i uvažavajući ulogu regulatora, kao i svih ostalih dionika, želimo kroz sljedeće razdoblje s novim zakonskim okvirom i akcijskim planom urediti tržište plina. Na taj ćemo način omogućiti lokalnim distributerima i opskrbljivačima da se mogu prilagoditi novim dinamičkim promjenama na tržištu i kroz procese konsolidacije postizati bolju kvalitetu i ponuditi nove usluge građanima. Sustav je, na žalost, zapušten te Ministarstvo želi biti partner i podrška svim dionicima u tom procesu. Rezultati toga bit će mjerljivi u pozitivnom smislu, kako građanima, tako i distributerima i opskrbljivačima - kaže Čikotić u svom pisanom odgovoru.

HGK: Smanje li se marže u pitanje se dovodi egzistencija ospkrbljivača i distributera plina

Time je državni tajnik reagirao na današnji sastanak Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK, na kojem se raspravljalo o najavi Ministarstva da će se svim gospodarskim subjektima koji se bave opskrbom i distribucijom plina revidirati opskrbne marže za plin, odnosno tarife za distribuciju plina te upozorenja da se, smanje li im se maže, u pitanje dovodi egzistencija opskrbljivača i distributera plina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako su priopćili iz HGK, iz Grupacije su upozorili da ih posebno zabrinjava što distributeti i opskrbljivači plinom nisu bili uključeni u donošenje zakonskih i podzakonskih akata vezano uz tržište plina. "Predstavnike Grupacije koja obuhvaća sve distributere i opskrbljivače plinom nitko ni u jednom trenutku nije pozvao na razgovor, niti prilikom izmjena i dopuna Zakona o tržištu plina, kao ni kada se raspravljalo o smanjenju opskrbnih marži i tarifa za distribuciju plina", izjavio je voditelj Grupacije, direktor Elektrometal distribucije plina Srećko Ezgeta.

Ako dođe do smanjenja tarifa za distribuciju plina postavlja se pitanje funkcioniranja distributivnih sustava, jer distributeri ulažu sredstva kako za održavanje i renovaciju tako i za izgradnju novih distributivnih sustava, istaknuo je Ezgeta, naglašavajući i da s plinom treba baratati s posebnom opreznošću s obzirom da je riječ o zapaljivom mediju.

Iz HGK su iznijeli i podatak kako su od 2017. godine od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) donesene nove tarife za distributere plina odnosno za distribuciju gdje su "u prosjeku te tarife za većinu distributera smanjene za 13 posto u odnosu na 2016. godinu".

Također su prenijeli da je zamjenik voditelja Grupacije, ujedno i najvećeg opskrbljivača, direktor Gradske plinare Zagreb -Opskrba Igor Pirja upozorio da će "smanjivanje opskrbne marže, kako se najavljuje prema nekim informacijama, dovesti u pitanje kako egzistencije opskrbljivača tako i distributera plinom te je izrazio zabrinutost s obzirom na to da je više opskrbljivača iskazalo želju da ne obavlja djelatnosti u opskrbe obvezi javne usluge".

Kao zaključci s današnjeg sastanka Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK istaknuti su potreba da se hitno uputi dopis Kabinetu predsjednika Vlade, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kako bi se predstavilo stvarno stanje u opskrbi i distribuciji, kao i da se održi hitan sastanak predstavnika Grupacije s predstavnicima Ministarstava, HERA-e, ali i svim dionicima tržišta plina (OTS za plin, operatora skladišta). 

Inače, iako se očekivalo da će Upravno vijeće HERA-e na današnjoj sjednici donijeti prijedlog metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, unutar kojega su i troškovi distribucije i opskrbe plinom, iz HERA-e se neslužbeno doznaje da će prijedlog utvrditi sutra. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina