Obavijesti

News

Komentari 399

Obuljen Koržinek: Ovako se o kulturi razgovaralo prije 90-ih

Obuljen Koržinek: Ovako se o kulturi razgovaralo prije 90-ih
2

U Otvorenom su gostovale ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i Željka Markić iz inicijative U ime obitelji koja kaže da je nedopustivo da neki filmovi i kazališne predstave vrijeđaju pojedine društvene skupine

VIDEO

U emisiji Otvoreno HRT u utorak je tema bila govor mržnje na internetu. Gosti u studiju bili su bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora, kolumnist Telegrama Dragan Markovina, Krunoslav Borovec iz MUP-a te Željka Markić iz inicijative U ime obitelji.

Na početku emisije prikazan je prilog u kojemu se, između ostalog, govorilo o kolumnistici Aneli Todorić koja se požalila na slobodu govora nakon svog teksta o životinjama u krevetu. 

Obuljen-Koržinek govorila je o nadolazećem zakonu o medijima i kazala kako je u rad na njemu uključen niz ministarstava i agencija, kao i pučka pravobraniteljica. Ranko Ostojić rekao je kako je Njemačka ekstreman primjer ovakvog zakona. 

- Uvela je radikalne mjere. Odlučili su se za varijantu društvenih mreža, a ne medija. Kad sam vidio Stankovićevu poruku, ona se odnosila na mržnju u medijima. U njemačkom modelu kazne su drakonske - rekao je Ostojić.

Željka Markić osvrnula se na slučaj Praljkovog samoubojstva, kad je, Facebook, tvrdi, cenzurirao one koji su ga nazivali junakom.

- Imali smo oblik cenzure. Mislim da je Njemačka uzela dobar pristup kažnjavanja velikih platformi. Ja razlikujem društvene mreže, ljude i medije. Mislim da jedan veliki dio medija u Hrvatskoj nije profesionalan. Oni huškaju i stvaraju oblik mržnje na određene ljude koji oni po svom ključu odabiru. Na portalu Narod kolumnistica je objavila članak o kućnim ljubimcima. Ja sam u svoj inbox dobila slike ljubimaca i uvrede. Rekli su mi da me vrijeđaju jer vrijeđam druge pse - rekla je Markić.

- Mislim da ste zadnji koji možete govoriti o borbi protiv govora mržnje - rekao joj je Ostojić nakon što je nabrojao afere s Narodom, na što je Markić odgovorila da te tvrdnje nisu točne.

Markovina kaže kako su riječi Željke Markić i djelovanje njenog portala u raskoraku. 

- Gđa Markić je krivo protumačila situaciju u Njemačkoj. Tamo je zabranjeno veličanje ratnih zločina. Vi možete misliti što hoćete o Praljku, ali on je ratni zločinac - rekao je Markovina. 

- Što se tiče Praljka, tražili smo da se hrvatske građane zasluži od cenzure. Tu se ne radi o veličanju ratnog zločina nego o borbi za istinu - odgovorila je Markić.

Željka Markić slaže se da treba postojati sloboda izražavanja u umjetnosti, ali ne slaže se da porezni obveznici trebaju financirati ono što nije u interesu kulture u Hrvatskoj. Kaže da Ministarstvo kulture dodjeljuje sredstva za portale, predstave ili filmove koji šire netoleranciju.

Markić je izjavila kako je nedopustivo da neki filmovi i kazališne predstave vrijeđaju pojedine društvene skupine. Spomenula je film 'Ministarstvo ljubavi' i predstavu Olivera Frljića 'Hrvatsko glumište'.

Ministrica kulture joj je odgovorila kako ne bi smjela miješati kazališne predstave, knjige i filmove s društvenim mrežama.

- Gospođo Markić vrijeme kada smo na ovakav način razgovara o kulturi bilo je prije '90-tih. Tada su kultura i umjetnost morali propagirati samo jednu istinu. Ponosna sam što u Hrvatskoj u ovih 28 godina nije zabranjena niti jedna predstava ili film', naglasila je ministrica kulture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa