Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Zemljište Valentićeve tvrtke kod Jaske pripalo je Kauflandu

Prodaja nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon sudskih rješenja kojima sedamdesetak nekretnina te tvrtke vrijednih oko 9,9 milijuna kuna idu na javnu elektroničku dražbu

Nikica Valentic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
10 komentara

Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se više od 39.000 kvadrata zemljišta u Jastrebarskom u dosadašnjem vlasništvu Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke u sklopu Nive d.d. bivšeg premijera Nikice Valentića, dosuđuje tvrtki Europa-upravljanje nekretninama kojoj je osnivač trgovački centar Kaufland.

Novi vlasnik zemljišta na mjestu planiranog koridora željeznice u okolici Jastrebarskog na prvoj je elektroničkoj javnoj dražbi krajem siječnja uplatio jamčevinu i dao najvišu ponudu od nešto više od 400.000 kuna, a nakon pravomoćnosti rješenja i uplate razlike do pune cijene moći će se upisati kao vlasnik.

Osim zemljišta u Jastrebarskom, sudskim rješenjem je i dvosobni podrumski stan Nive inženjeringa u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici dosuđen kupcu koji je na elektroničkoj javnoj dražbi dao najvišu ponudu od nešto više od 160.000 kuna.

Prodaja nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon sudskih rješenja donesenih krajem prošle godine kojima sedamdesetak nekretnina te tvrtke vrijednih oko 9,9 milijuna kuna idu na javnu elektroničku dražbu.

Tim rješenjima na "bubnju" su se našli i poslovni prostori – odnosno suvlasnički dijelovi u zgradama u Zagrebu, Zaprešiću i Metkoviću kao i garažna i parkirna mjesta u zagrebačkom Črnomerec centru na kojima postoji razlučno prava više vjerovnika među kojima su dvije komercijalne banke i H-Abduco d.o.o iz Zagreba.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna. Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i s donedavnim sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga. Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message